Hopp til innhold

Helse-Jonas har kjøpt private helsetjenester

– Folk skal stole på at det offentlige helsevesenet er best mulig, sa Jonas Gahr Støre da han ble helseminister. Selv har han kjøpt privat helsehjelp til egne unger flere ganger, men sier han ikke har behov for å unnskylde.

– Folk skal stole på at det offentlige helsevesenet er best mulig, sa Jonas Gahr Støre da han ble helseminister. Selv har han kjøpt privat helsehjelp til egne unger flere ganger.

Jonas Gahr Støre har ansvaret for det offentlige helsevesenet. Selv bruker han private helsetilbud til barna.

Jonas Gahr Støre, som har ansvaret for at det offentlige helsevesenet gir befolkningen best mulig helsetjenester, bor på Oslos beste vestkant.

I nabolaget ligger Norges første private sykehus og legesenter, Volvat Medisinske Senter.

De skriver blant annet på sine hjemmesider:

«Volvat skal være et supplement og et alternativ til det offentlige helsevesen. Vi setter først og fremst pasientens behov i fokus, og vårt mål er å ha de mest fornøyde pasientene».

Støre: – Jeg står oppreist for dette

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Foto: NTB Scanpix

Hvor fornøyd eller misfornøyd helseministeren er med det offentlige eller det private helsevesenet vites ikke. Det som imidlertid er sikkert, er at Støre har brukt tilbudet på Volvat Medisinske Senter flere ganger.

– Har du benyttet deg av Volvat eller andre lignende private institusjoner?

– Ja, det kan ha hendt.

– Hva betyr det?

– Jeg bor rett ved Volvat. Jeg har vært innom Volvat. Særlig med ungene mine på kort varsel. Selv har jeg i grunnen hatt lite behov for det.

– Ser du at man kan sette spørsmålstegn ved at du ikke benytter det kommunale tilbudet på Oslo Legevakt, men heller velge å betale deg ut av det slik Aps egen retorikk ofte lyder?

– Nei men altså, jeg står helt oppreist for dette. At jeg har benyttet meg av et sånt tilbud som eksisterer i vår by. Jeg har ikke noen grunn til å stigmatisere dem som gjør det. Jeg tror at de tunge omsorgstjenestene krever et fellesskapsansvar, sier Støre.

Den gang daværende helseminister Sylvia Brustad fikk behandling på samme medisinske senter som Støre bruker til ungene sine i 2008, ble det bråk.

– Dette er ikke hemmelig. Men det kan ikke være slik at fordi jeg er helseminister, så skal jeg ikke kunne finne ordninger for mitt barn. Hvorfor jeg har oppsøkt Volvat, vil jeg ikke komme inn på, sa Brustad til VG den gangen.

Frp: – Aps klassedelte helsevesen

Siv Jensen

Siv Jensen

Foto: NRK
Bent Høie Høyre

Bent Høie

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Leder i Fremskrittspartiet, Siv Jensen, mener det er helt greit at helseministeren bruker private tjenester for å dekke familiens behov for helsetjenester.

– Det han har gjort er å benytte seg av det klassedelte helsesamfunnet Arbeiderpartiet har skapt. Men jeg håper han tar med seg den erfaringen slik at flere, også de med magrere lommebok enn ham selv, får muligheten til å benytte seg av den valgfriheten gjennom at det offentlige betaler for private helsetjenester i større grad enn i dag, sier Jensen til NRK.

Til opplysning viser de siste tilgjengelige skattetallene at Støre hadde en inntekt på 1,9 millioner kroner og en skattepliktig formue på 41,7 millioner kroner i 2010.

Høyres helsepolitiske talsmann, Bent Høie, mener også det er greit at Støre bruker private helsetilbud som også dekkes av et offentlig tilbud.

– Det vil jeg på ingen måte nekte ham. Det jeg ikke kan akseptere er at han selv forvalter et helsesystem som ikke gir alle den samme valgmuligheten som helseministeren selv har brukt, sier Høie.

Han kaller dette en kvotering av helsevesenet.

– Denne kvoteringen må oppheves dersom vi har en helseminister som mener det er riktig og mulig å velge private tilbud. Det systemet vi har i dag, og som hans valg er et klart uttrykk for, fører til et klassedelt helsevesen, sier Høie.

AKTUELT NÅ