NRK Meny
Normal

Jegere blir ikke hørt: – De selger unna garantien for jakt og fiske

Regjeringen selger stadig mer statlig skog til private personer. Det reagerer både Arbeiderpartiet og jegerne kraftig på.

Elgjakt i Nord-Trøndelag

SELGER SKOG: En jeger på elgjakt i Nord-Trøndelag, et av fylkene Statskog når har lagt ut flere skogsområder for salg.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Espen Farstad

Espen Farstad, informasjonssjef i Norges jeger- og fiskeforbund.

Foto: NJFF

– Vi er opptatt av å bevare det statlige eierskapet på den lille andelen skog staten eier, for det sikrer oss tilgang til jakt og fiske. Nå snakker vi om et reelt nedsalg av vårt felles eie, og det synes vi er en unødvendig handling, sier informasjonssjef i Norges jeger- og fiskeforbund, Espen Farstad, til NRK.

Regjeringen har så langt solgt rundt 400.000 dekar statlig skog via Statskog. Nylig ble ytterligere 30.000 dekar lagt ut på markedet, og de er langt fra ferdige.

I januar advart jegerne mot storsalget. De frykter mulighetene for jakt og fiske blir færre når privatpersoner kan bestemme over eiendommene, men de er altså ikke blitt hørt.

– Det rammer tilgjengeligheten. Vi har ingen garanti for hvordan jakt og fiske vil forvaltes på en privat eiendom, det har vi bare ved statlig eierskap. Selger vi unna offentlig grunn, selger vi unna garantien til å jakte og fiske, påpeker Farstad.

– Tid for å si stopp

Nå får jeger- og fiskeforbundet også støtte fra Arbeiderpartiet. Aps landbrukspolitiske talsperson, Knut Storberget, vil at skogsalget stoppes.

– Statskog er noe av det viktigste vi eier. Når vi nå skal bruke mindre olje, er det derfor viktig å se på andre ressurser. Det er derfor trist at regjeringen selger så store områder som nå, sier Storberget til NRK.

Arbeiderpartiet har støttet et arronderingssalg, salg av mindre og spredtliggende skogseiendommer, men Storberget mener Høyre og Frp utnytter enigheten om salg og går for langt.

– Jeg er ikke katolsk imot å selge, men nå har regjeringen solgt over 400.000 dekar fra fellesskapet og de legger ut stadig større eiendommer. Tiden er inne for å si stopp. Jeg synes det er trist at regjeringen legger opp til et ideologisk salg, forteller han.

Kan selge 200.000 dekar til

Jon Georg Dale (Frp)

Statsråd Jon Georg Dale (Frp) støtter salget av skog.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Landbruksminister, Jon Georg Dale (Frp), forsvarer skogsalget, som kan øke med enda 200.000 dekar.

– Vi er ikke ferdig med å selge ut Statskogs eiendommer som Stortinget har gitt tilslutning til å selge, og det betyr at det fortsatt er gode muligheter for at lokale skogeiere kan kjøpe mer skog og skape flere arbeidsplasser i distriktene, sier Dale til NRK.

– Det er et løpende arbeid som vil pågå, og i tråd med det Ap og Sp mente før de havnet i opposisjon, legger han til.

– Hva gjør dere for å forsikre at eiendommene forvaltes på den måten dere ønsker når staten mister kontrollen over dem?

– Vi sørger for at private eiere får mulighet til å utvikle ressursene. Det er ikke et mål for regjeringen at Staten skal ha full kontroll på eiendommer i Norge, tvert imot.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger