Hopp til innhold

Jan Vardøen gir asylsøkere restaurantmat

Restauranteier Jan Vardøen samler inn mat fra Oslos restauranter, og deler den ut til asylsøkere utenfor Politiets utlendingsenhet.

Jan Vardøen deler ut mat til asylsøkere

Det er pasta som står på menyen denne kvelden. Jan Vardøen har planer om å hjelpe til her hver kveld framover.

Foto: Margret Helland / NRK

– Vi regner med å dele ut mat til rundt hundre personer i dag, sier Jan Vardøen, musiker, filmregissør, forfatter og restauranteier til NRK.

Det går i pasta vegetar, hurtig dandert på papptallerkener. Siden mandag har Vardøen og et knippe andre hjelpere stått her på kveldstid og servert mat til sultne, nyankomne asylsøkerne.

Dette er ikke noe middelmådig suppekjøkken. Maten er laget av ekte kokkehender. På forhånd har den blitt hentet fra restauranter i Oslo som ønsker å bidra. Et slags cateringopplegg for de som har flyktet og håper på en ny start.

– Jeg synes det er veldig viktig at de blir møtt av medmenneskelighet og varme. At de som kommer ikke bare forsvinner rett inn i et system. De har hatt en lang og tøff reise. Vi fortsetter å dele ut mat hver kveld framover, sier Vardøen.

Folk flokker seg og strømmer til.

– Jeg er gravid, og det har vært en lang reise. Jeg er veldig glad for at de lager mat til oss her. De redder oss, sier Abeer Ganom som kom til Norge fra Syria i går.

Flyktning på Tøyen i Oslo

Abeer Ganom kom til Norge fra Syria i går. Hun er glad for vennligheten hun møter på Tøyen.

Foto: Margret Helland / NRK

Deler ut klær

Med på veldedighetslaget har Vardøen blant andre Nevzat Arikan, mannen bak mange av hovedstadens populære spisesteder, som Ylajali, Olympen, Arakataka,Trattoria Popolare og Tekethopa.

Også klær deler de ut. Donasjoner fra venner og kjente, til stor glede for dem som ikke har annet enn det de går og står i.

Nabo og forfatter Line Baugstø var en av initiativtakerne.

– Vi har fått utrolig mange tilbakemeldinger. Det er helt tydelig et behov der ute for å hjelpe, sier hun.

Mange munner å mette

Kadi Diallo

Kadi Diallo har ingen penger så hun er takknemlig for gratis mat.

Foto: Margaret Helland / NRK

– Jeg setter stor pris på maten. Folk er veldig snille med oss her, sier Kadi Diallo som kom til Norge fra Guinea i dag tidlig.

Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo er første stopp for de som søker asyl i Norge.

Her er det er nok av munner å mette. Mellom 80 og 90 asylsøkere sover på venterommet hver natt før de blir registrert og sendt til Refstad asylmottak, ifølge utlendingsenheten, som opplyser til NRK at det har kommet flere flyktninger i sommer enn tidligere, flere barnefamilier og flere fra Syria.

Hos utlendingsenheten er det ikke tilrettelagt for overnatting. Derfor har de startet opp hurtigregistrering slik at flyktningene skal slippe å sove flere døgn på gulvet før de får dra til Refstad.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger