Nasjonalitetene var mange på Grønland torg fredag ettermiddag, da Islamsk Råd arrangerte et solidaritetstog mot Domkirken i Oslo.
Bakgrunnen for det multikulturelle toget, var å vise verden at hele Norge er samlet i sorgen etter de forferdelige hendelsene for en uke siden.
– Nå er det tid for å minnes de drepte og de etterlatte. Vi er inne i en vond og smertefull tid, og det er viktig vi deler smerten med de som har mistet sine kjære. Vi må vise solidaritet, varme og nærhet, sier generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge til NTB.
Imamer, prester, biskop og statsråder
Først i toget gikk imamer, prester og biskop Ole Christian Kvarme. Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) og integreringsminister Audun Lysbakken (SV) var også til stede. Det var også kameratene Shehzad Jamil (32) og Halfdan Schirmer (40).
– Vi er her for å vise kjærlighet, sier Jamil.
– Og solidaritet, sier Schirmer.
– Det er tragisk det som har skjedd. Samtidig er det positivt at vi alle er samlet her, sier Jamil.
Venninnene Rabia Chaudhry (24), Bazga Shabir (25) og Faiza Iqbal (26) gikk også i tog fredag.
– Vi er her for å vise medfølelse. Vi er også norske, sier Chaudhry.
- Les også:
- Les også:
Symbolverdi
For generalsekretær Mehtab Afsar har det vært viktig å få fram at det onde finnes overalt – uavhengig at hudfarge og religion.
– Dette var et angrep på Norge som nasjon, og det er derfor viktig at vi står sammen og viser at vi bryr oss. Solidaritetstoget har en klar symbolverdi. Her samarbeider vi uansett tro, kulturell bakgrunn og hudfarge, sier Afsar.
Ifølge terrorsiktede Anders Behring Breivik var formålet med aksjonen å sende «et kraftig signal til folket og påføre Arbeiderpartiet størst mulig tap for å strupe rekrutteringen». Han viste til kampen mot «en dekonstruksjon av norsk kultur og masseimport av muslimer».
– Det er ikke tvil om at alle er berørt av denne terrorhandlingen. Drapsmannen ønsket å splitte folk ytterligere. Ved å ha en slik markering, så viser vi at vi alle står sammen, sier han.
- Les også:
Nærmere 200.000 mennesker tok til gatene i Oslo mandag ettermiddag for å vise støtte og omsorg for de omkomne etter bomben i regjeringskvartalet og i massakren på Utøya.
Foto: Teigen, Trond Reidar / ScanpixSpyttet på
Før det ble kjent at det var en etnisk norsk mann som sto bak bombeeksplosjonen i Oslo og skytingen på Utøya, ble flere muslimer trakassert av nordmenn som ga dem skylden for terrorangrepet.
Mehtab Afsar ble selv trakassert etter terrorangrepet i Oslo.
Foto: Andersen, Aleksander / SCANPIX– Noen muslimer har blitt direkte trakassert, noen har opplevd fysisk vold, sier Afsar som selv fikk oppleve hetsen på nært hold.
– Først så var det en del journalister som ringte meg og spurte om jeg kunne ha forståelse for angrepet.
– Hva tenker du om det?
– Det er motbydelig. Tror de at det å være muslim, er likestilt med å ha forståelse for terrorhandlinger? Har vi kommet dit? Det synes jeg er en tragisk forståelse av mennesker.
Generalsekretæren var vært i medias sølelys lenge, og har flere ganger blitt trakassert på e-post, sms og i brev. Dette skjedde også etter bombeeksplosjonen i Oslo.
– Jeg fikk meldinger som «Nå må dere finne et annet sted å bo», «Dere er ikke velkomne her» og «Hevnen er søt», forteller han.
Tunga rett i munnen
Men den siste uken har også støtteerklæringene vært mange.
– Det viser at de aller, aller fleste mennesker har et godt hjerte og klarer å forstå at man ikke kan generalisere etter en slik terrorhandling. La dette bli en støtte for framtiden. Det handler om å holde tunga rett i munnen, sier Afsar, som samtidig ønsker å rette en pekefinger mot enkelte politikere.
– Flere må skjerpe seg, på grunn av retorikken de bruker. Hvis vi har lært noe av denne hendelsen, så er det at man skal behandle folk med respekt. Og vente til sannheten er på bordet. Jeg tror vi alle er preget av det som har skjedd. Og nå har vi slått ringt rundt identiteten «vi». Det gjør at man føler seg mer velkommen. At man opplever varme, og mer kjærlighet.
- Les også: