NRK Meny
Normal

Islamist etterforskes etter terrorvideo

PST skal etterforske den norsk-chilenske islamisten fra Skien som i går la ut en terrorvideo, angivelig fra terrororganisasjonen ISIL.

Propagandavideo fra Irak

Politiets sikkerhetstjeneste har besluttet å etterforske Bastian Vasquez (24) fra Skien, melder PST på Twitter.

Laster Twitter-innhold

I en video angivelig fra terrororganisasjonen ISIL, fortalte den norsk-chilenske islamisten om hvordan han og andre opprørere skal ha drept irakiske soldater i kampen om en grensestasjon.

Tiltalt for trusler

I går bekreftet PST overfor NRK.no at de var kjent med videoen, men da ville de ikke kommentere innholdet ytterligere.

Tirsdag sier Martin Bernsen i PST at etterforskningen blant annet vil dreie seg om hvor denne videoen ble filmet.

– Grunnlaget for etterforskningen er mistanke om overtredelse av straffelovens paragraf 147d, som gjelder støtte og deltagelse i terrororganisasjon, sier Bernsen til NRK.

24-åringen er tidligere tiltalt for å ha fremsatt trusler mot det norske kongehuset og tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i en egenprodusert video.

Youtube-videoen, som NRK først omtalte i januar 2012, viste bilder av kronprinsen og statsministeren med teksten «måtte de lide en smertefull hevn».

Video Trusselvideo mot regjeringen og kongehuset

– Ble uthengt

Mannens forsvarer, John Christian Elden, fortalte til NRK i går at 24-åringen ble radikalisert etter at han ble pågrepet av PST i Norge.

Ifølge Elden kjente han ikke til at 24-åringen var med i ISIL, og de skal ikke ha hatt kontakt på et par år.

– Jeg snakket med ham før han forlot Norge. På det tidspunktet var han kun siktet for å ha laget en videofilm i Norge. PST arresterte ham, og som følge av det ble han mer kritisk og forlot landet, sa Elden til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger