Hopp til innhold

Oljekrisen rammer ingeniørstudenter – får ikke praksisplass

Nedgangen i oljesektoren fører til at ingeniørstudenter ved NTNU i Trondheim har økende problem med å skaffe seg praksisplasser i bedrifter. – Dramatisk endring på kort tid, sier leder for ingeniørforeningen Tekna.

Leder for Tekna Student på NTNU, Christoffer Vikebø Nesse.

Christoffer Vikebø Nesse studerer mekanikk for å bli sivilingeniør, og leder studentforeningen i Tekna på NTNU. Han kjenner studenter som nå ikke får seg nødvendig praksis ute i en bedrift.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

– For et par-tre år siden hadde de fleste sivilingeniørstudenter fått sommerjobb før nyttår. Nå er det sånn at mange ikke søker en gang.

Ordene kommer fra president i ingeniørorganisasjonen Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg. Hun sier nedgangen i oljesektoren nå direkte rammer kvaliteten på ingeniørstudiet.

President i Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg

President i ingeniørorganisasjonen Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg, sier det er alvorlig at studenter ikke får relevant praksis ute i bedrifter.

Foto: CF Wesenberg

– Studentene får mindre praksis og tilknytning til arbeidslivet gjennom studiet og praktisk erfaring. Dette er en ordning som bedriftene selv har etterlyst.

Sivilingeniørstudenter ved NTNU skal ha 12 ukers praksis i studiet. Helst skal dette være relevant praksis i en bedrift på det området de studerer, slik at de får erfare hva det vil si å jobbe i den virkeligheten de skal ut i siden.

Men nå er det kutt i inntak av studenter i de fleste oljerelaterte selskapene NRK kontakter.

LES OGSÅ: Her har oljejobbene forsvunnet

Sommerjobbtilbudet ryker

Statoil er den største aktøren i oljesektoren og har normalt hatt over 200 ingeniørstudenter inne på sommerjobber.

Nå er antall studentjobber i Statoil redusert med 50 som følge av tørken i bransjen.

Andreas Holst er direktør for rekruttering og læring i Statoil.

Direktør for rekruttering og læring i Statoil, Andreas Holst.

Direktør for rekruttering og læring i Statoil, Andreas Holst, sier de fortsatt vil ha mange studenter i sommerjobb, men at de har måttet kutte 50 studentstillinger de to siste åra.

Foto: NRK

– Vi har en stor omstillingsprosess nå med aktivitetsreduksjon. Våre sommerstudenter jobber med reelle arbeidsoppgaver, og det er viktig at det er kvalitet i de prosjektene de får.

Problemet er altså at bransjen ikke har nok oppgaver å sette studentene til. Samtidig skal studentene lønnes i en tid der mange faste ansatte er sagt opp.

Selskapet FMC Subsea i Kongsberg bekrefter at de har kuttet antall sommerjobber for studenter fra 80 til bare 10 på tre år. National Oilwell Varco, NOV, har tidligere hatt 10 studenter i jobb på sommeren, men nå bare to.

Rammer studentene

Christoffer Vikebø Nesse leder foreningen Tekna Student ved NTNU, og er selv 4. årsstudent på linje for Produktutvikling og produksjon. Han kjenner flere studenter som ikke har fått seg sommerjobb og relevant praksis.

– Det kjennes på kroppen at det er vanskeligere enn tidligere. Spesielt for studenter som har kommet langt i studiet på marine fag og petroleumsfag. Det er færre sommerjobber, og flere søker på dem.

Han sier det er kjedelig at de ikke får relevant praksis i bedrifter, med det læringsutbyttet som ligger der.

Studentene vil som regel få godkjent praksis som de skaffer seg på andre måter, blant annet ved at universitetet selv setter opp aktiviteter.

Men, færre får det ute i bedrift, som er ansett for nødvendig av NTNU for å stå godt rustet til å gå ut i jobb siden.

Kan true hele ordningen

Oljeplattform i solnedgang

Oljebransjen i Norge har mistet 40000 jobber, ifølge tall fra DnB. Det går også ut over ingeniørstudenter som trenger praksisplasser i teknologibedrifter.

Foto: Roger Hardy / Samfoto

Ved NTNU sier man at situasjonen har blitt mer krevende, og at det kan bli problematisk på sikt dersom det øker.

Roger Midtstraum sitter i ledelsen ved sivilingeniørstudiet på NTNU.

– Vi har et krav om at alle skal ha praksis, så hvis dette skulle bre om seg så ville det være et problem for den ordningen vi har i dag med at studentene skaffer seg tolv uker praksis på egen hånd.

AKTUELT NÅ