Hopp til innhold

Ingen kontakt på to døgn før valget

Fra fredag kveld til søndag kveld hadde Solberg og Finnes ingen kontakt om aksjekjøpene. Fullstendig oversikt fikk hun først 13. september.

Høyre-leder Erna Solberg og hennes mann Sindre Finnes

Aksjehandlene til Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes har ført til at hun har vært inhabil i flere saker som statsminister.

Foto: Tuva Åserud / NTB

– Når vi nå vet det vi vet, om omfanget av aksjehandelen og at Sindre ikke har vært ærlig, ser jeg at jeg burde konfrontert ham tidligere.

Det forteller Høyre-leder Erna Solberg.

Hun sier at hun fredag 8. september ringte og ba Sindre Finnes om å lage en oversikt over alle aksjehandler i perioden hun var statsminister.

I telefonsamtalen innrømmet han å ha handlet mer enn de 22 handlene som tidligere var kjent.

Ingen kontakt i to døgn

Ifølge tidslinjen er det ingen dialog mellom Erna og Sindre fra fredag 8. september klokken 18 og søndag kveld 10. september.

– Jeg fikk ikke mer informasjon om aksjehandelen før jeg fikk se deler av dokumentasjonen om kvelden 12. september og den fullstendige oversikten om kvelden 13. september.

– Jeg tror det først og fremst bærer preg at Erna Solberg drev en veldig hektisk valgkamp. Den dialogen kom absolutt på plass da det gikk opp for henne at dette var mer omfattende enn det hun hadde trodd. Da tok hun også telefonkontakt med Sindre Finnes, og hadde det i flere omganger.

Det sier Høyres nestleder Henrik Asheim på spørsmål om mangelen på dialog.

Finnes foreslo først for sin kone Erna Solberg i en telefonsamtale 8. september at han kunne lage en oversikt kun over aksjehandler med en viss verdi.

Fredag 8. september spør Finnes i telefonsamtalen om det kan holde å lage en oversikt over handler over en viss verdi. Dette avslår Solberg, og mener at det må lages en helhetlig, komplett og korrekt liste.

Den fulle listen viste altså at Finnes hadde handlet aksjer nærmere 3650 ganger.

Uttalelse fra Finnes

Tirsdag kveld etter at Høyres tidslinje ble lagt fram, kommer Finnes med en uttalelse gjennom advokatfirmaet Elden.

Han benekter blant annet å ha hatt tilgang på innsideinformasjon da regjeringen corona-stengte landet.

Han sier også at «jeg har ikke på noe tidpunkt hatt tilgang på kurssensitiv informasjon gjennom jobben, som min arbeidsgiver har bekreftet i mediene.» Finnes jobber i Norsk Industri, og har jobbet i NHO.

Uttalelsen kan leses i sin helhet på Eldens nettsider.

Tidligere Økokrim-topp bistår Finnes

Tirsdag kveld kom det også fram at tidligere Økokrim-topp Thomas Skjelbred har blitt rådgiver for Finnes.

– Ja, jeg kan bekrefte at jeg er kontaktet av Sindre Finnes og at han rådfører seg med meg. Jeg vil komme tilbake for å kunne kommentere ved en senere anledning, sier han til NRK.

Skjelbred er tidligere nestsjef i Økokrim, og nå advokat i Advokatfirmaet Elden AS.

I tillegg har John Christian Elden hjulpet Finnes med å lage tidslinjen. De to er også venner.

– Alle trenger en god venn. Også Sindre og selv når det blåser friskt. Han trengte hjelp til å tenke og prøve å oppfylle Ernas ønske om oversikt, og fikk selvsagt det, sier Elden til NRK.

Forsøker å redegjøre

– Listen og tidslinjen er for så vidt lik som den har vært. Men det vi har forsøkt å være å være åpne på nå er når og hvor og hvem som kontaktet hvem, sier Asheim.

– Det er fordi pressen og folk der hjemme har mange spørsmål, og da forsøker vi å legge frem en helhetlig oversikt som gir svar på en del av dem, sier han videre.

Grunde Almeland, saksordfører for habilitetssakene i kontrollkomiteen, vi granske den oppdaterte tidslinjen.

– Jeg forstår at folk fremdeles setter spørsmålstegn ved denne konkrete saken og håndteringen av den. Det må Solberg og Høyre svare for selv. For kontrollkomiteen vil det aktuelle være å se på de konkrete habilitetsbruddene og forhold som belyser de spesifikt, sier han.

Grunde Almeland

Grunde Almeland, saksordfører for habilitetssakene i kontrollkomiteen, vi granske den oppdaterte tidslinjen

Foto: William Jobling / NRK

Han mener at åpenhet er en forutsetning for tilliten til politikerne.

– Det er utfordrende for troverdigheten og tilliten at historien på flere punkter må korrigeres, og at media stadig belyser nye forhold ved saken, legger han til.

Aksjer og habilitet

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea stiller spørsmålstegn ved Finnes' håndtering i saken.

– Det er litt merkelig at Finnes må hente permer med informasjon, for det tar få minutter å hente ut alle handlene for de siste årene. Det er lenge siden føringen av slike transasksjoner ikke ble gjort digitalt.

– Hvis man henter ut transaksjonene av systemene, får man også med verdiene. Det er rart at verdiene ikke er med i listen over Finnes' aksjehandler.

Les også: Sindre Finnes hadde 3650 transaksjoner da Solberg var statsminister

Det har stormet rundt Høyre-lederen den siste uken.

Fredag ble det kjent at hennes ektemann Sindre Finnes gjorde mer enn 3600 aksjehandler mens hun var statsminister.

Han skal ha handlet langt flere aksjer enn han fortalte sin kone og Statsministerens kontor (SMK). Av den grunn var Solberg inhabil i flere saker i sin tid som statsminister.

Tirsdag kveld legger Høyre fram en tidslinje om hva Solberg visste til ulike tider om aksjesaken.

Sindre Finnes' aksjekjøp

Tidslinjen går bakover i tid.

AKTUELT NÅ