Hopp til innhold

– En gledens nyhet og en sann lettelse

Regjeringen oppretter strømpakke for idrettslag og andre frivillige organisasjoner.

Anette Trettebergstuen og Berit Kjøll

STRØMSTØTTE: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og president i Norges idrettsforbund Berit Kjøll er glade for at det kommer en strømpakke til lag og organisasjoner. Her fra et møte i november.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Kjempelettet.

Det er reaksjonen til Åse Mortensen i Arendal og Grimstad rideklubb etter kveldens nyhet. Klubben har mellom fire og seks hundre barn og unge innom anlegget hver uke.

Skyhøye strømpriser har skapt problemer for dem, og for lag og foreninger i hele landet. De har nemlig ikke vært omfattet av støtteordningene som allerede er på plass.

Nå kommer den etterlengtede hjelpen.

Vår visjon er jo, som idretten på generelt grunnlag, å gi idrettsglede for så mange som mulig. Da er det veldig synd hvis økonomi skal være en barriere for å drive med fysisk aktivitet, sier Mortensen.

– En gledens nyhet

Også idrettspresident Berit Kjøll takker myndighetene for at de har innsett alvoret.

Dette var en gledens nyhet og en sann lettelse for alle våre idrettslag som nå har holdt pusten i flere uker i påvente av at en nasjonal støtteordning som kompenserer for de skyhøye strømprisene skulle komme på plass.

Hun beskriver en usikkerhet der lagene har fryktet å måtte stenge idrettsanlegg eller øke medlemskontingenter og avgifter.

– En slik utvikling ville vært svært uheldig og i verste fall bidratt til å øke de økonomiske barrierene for deltakelse i idrett, sier Kjøll.

Går ut over barn og unge

En undersøkelse fra Norges idrettsforbund viser at idrettslagenes strømkostnader økte med 40.000 kroner i snitt i november og desember.

Disse månedene var strømutgiftene i gjennomsnitt to og en halv gang så store som året før.

Idrettsforbundet fryktet stengte idrettsanlegg, økte medlemsavgifter og i verste fall konkurser.

– Det ville gått direkte ut over fritidstilbudet for barn og unge, som allerede har ofret mye gjennom pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

– Jeg er derfor veldig glad for at regjeringa nå lager en ordning for å gi et tilskudd som kan dekke deler av de utgiftene.

Anette Trettebergstuen

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen vil unngå at de høye strømprisene går ut over fritidstilbudet til barn og unge.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Kommunene fordeler

Mandag varslet regjeringen at bøndene får hjelp til å komme seg gjennom strømkrisen. I dag er det frivillighetens tur.

Ifølge regjeringen skal ordningen være enkel og innebære minst mulig papirarbeid for organisasjonene.

– Det er veldig bra at regjeringen nå varsler at det kommer en ubyråkratisk ordning for å løse dette, og vi håper ordningen vil treffe de organisasjonene som nå sliter med strømkostnadene.

Generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen

Generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.

Foto: Frivillighet Norge

Det sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge, i en e-post til NRK.

Regjeringen opplyser at strømstøtten til lag og organisasjoner skal fordeles i kommuner som har hatt en gjennomsnittlig strømpris i desember på over 70 øre per kwt.

Det er kommunene som deretter skal fordele tilskuddet til lokale lag og foreninger.

Rammene vil beregnes etter om lag samme modell som for husholdninger, som får dekket 80 prosent av strømutgiftene som overskrider 70 øre per kwt.

Ordningen skal gjelde fra desember 2021 til mars 2022.

AKTUELT NÅ