Hopp til innhold

Idrettslag har ikke penger til å betale strømregning: Her trådte medlemmene til

Mange idrettslag har rett og slett ikke penger på konto til å betale strømregningen for desember. I Haugesund ga medlemmene i Sportsklubben Haugar rundt 12.000 kroner til klubben for å hjelpe.

Strømregningen for Haugarhallen AS

– Vi klarer ikke så mange månedene med 50.000 kroner i strømregning, sier klubblederen i Haugar i Haugesund.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Iren Frøiland nølte ikke et sekund da hun så Facebook-meldingen som Haugar la ut på siden sin på fredag.

– Da jeg så strømregningen til Haugar så tenkte jeg at her vil jeg hjelpe til. Haugar har alltid vært klubben min. Mange bekker små gjør en stor å, sier Frøiland.

Strømregningen til Haugar var på 50.000 kroner for desember 2021. Ganske nøyaktig tre ganger høyere enn desember året før.

Iren Frøiland

Iren Frøiland vil gjerne hjelpe klubben i sitt hjerte.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Det er tragisk med alle de høye strømregningene både idrettslag og andre har fått, sier hun.

Frøiland er ikke alene om å hjelpe til. Gjennom helgen har medlemmene i klubben vippset rundt 12.000 kroner i strømhjelp. Det høyeste enkeltbeløpet var 1500 kroner.

– Dette er helt fantastisk, sier daglig leder Roald Osmundsen.

Haugar har bygget sin egen fotballhall, med tilhørende kontorer og oppholdsrom. Selv om klubben stengte hallen for all aktivitet 15. desember på grunn av de nye koronareglene som da kom, ble strømregningen høy. I januar er det full aktivitet som vanlig, og da brukes det mer strøm enn i desember.

– Vi klarer ikke så mange månedene med 50.000 kroner i strømregning, sier klubblederen.

Tirsdag kveld ble det kjent at regjeringen kommer med en egen strømpakke til idrettslag og frivillige organisasjoner.

Mange sliter

Haugar er et av mange idrettslag som sliter med skyhøye strømregninger. Og det er verst for de som eier sine egne idrettsanlegg. Slik Haugar gjør.

Ifølge en oversikt fra Rogaland idrettskrets er det 165 klubbeide idrettsanlegg i fylket. Svært mange av disse sliter nå med høye strømpriser, og noen av disse har fått en strømregning for desember på opptil 600.000 kroner. – Det er brennhast med å få opp en statlig løsning. Det er klubber som ikke har penger på konto til å betale strømregningen, sier Rune Røksund, som er daglig leder i Rogaland idrettskrets.

Rune Røksund

Daglig leder Rune Røksund i Rogaland idrettskrets mener det haster med en støtteordning.

Foto: Anders Fehn / NRK

Vil gi rentefritt lån til idrettslagene

Hå kommune er en av kommunene som nå tar affære. I et ekstraordinært formannskapsmøte i formiddag vedtok flertallet å gi et rentefritt lån til lag og foreninger som sliter med likviditeten på grunn av høye strømpriser. Tilbakebetaling av lånet skal først skje dersom en nasjonal støtteordning kommer på plass.

– Å få til et samarbeid med kommunene som eier kraftselskapene, er avgjørende fram til vi har en statlig ordning, sier Røksund.

Strømkrisen har hatt høyeste prioritet etter nyttår.

– Nå jobber vi med å få en fullstendig oversikt over hvordan dette rammer idrettslagene, blant annet gjennom møter med alle idrettsrådene i fylket.

Kan ikke leve på gaver

I Haugar er Roald Osmundsen klar på at en ikke kan forvente at medlemmene skal betale strømregningene. Han setter sin lit at idrettskretsen og Norges idrettsforbund får til en avtale med regjeringen.

Roald Osmundsen, daglig leder Sportsklubben Haugar

Sportsklubben Haugar fikk en strømregning på over 50.000 kroner for desember 2021.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Vi håper det kan komme en ordning. Idretten fikk gode kompensasjonsordningen da en måtte avlyse planlagte arrangement under koronapandemien, men dette er nesten det verste vi har blitt utsatt for. Disse strømregningene er noe som idretten absolutt ikke trenger, sier Osmundsen.