Hopp til innhold

I denne kommunen er folk friskere enn nordmenn flest

MOLDE (NRK): «Kom deg ut på tur» var beskjeden Terje Westad fikk av legene etter et hjerteinfarkt sommeren 2011. Siden da 62-åringen gått 218 turer i terrenget rundt Molde.

Terje Westad

STAKK UT: Terje Westad (62) fikk klar beskjed om å endre sin passive livsstil da han ble rammet av hjerteinfarkt i 2011. I dag går han tre-fire turer i uka i regi av turtrimmen Stikk ut i Molde.

Foto: Fredrik Lauritzen

Valglogo

Kveldens valgdebatt på NRK1 sendes fra Karasjok. Helseminister Bent Høie har reist nordover for å debattere helsepolitikk. Følg debatten direkte her fra kl. 21.30.

Sin nye livsstil takker Westad Stikk ut for, en turtrim som ble startet av Molde kommune i 2005.

– Jeg er i mye bedre form. Kondisjonen er bedre og dørstokkmila er blitt mye lettere, sier han på toppen av Tusenårsvarden i Molde.

I dag er Stikk ut-kasser plassert på 170 turmål i 15 medlemskommuner i Møre og Romsdal. I hver kasse ligger en bok der turgåere skriver navnet sitt og en kode som registreres elektronisk.

Hjerteinfarktet ble en vekker

Før han begynte å «samle på» turer, satt Westad stort sett bak PC-skjermen hjemme i sofaen. Hjerteinfarktet i juli 2011 ble en vekker.

– Jeg fikk beskjed av legene om å komme meg ut på tur. Ikke bare på grunn av kondisjonen, men fordi jeg var feit også. Kondisjonen er blitt mye bedre – kiloene har jeg fortsatt, sier Westad.

Friskere enn landsgjennomsnittet

Molde er en av kommunene som scorer bedre enn landsgjennomsnittet på Folkehelseinstituttets folkehelsebarometer:

  • Forventet levealder for kvinner og menn er høyere enn landsgjennomsnittet.
  • Færre tar medisiner mot diabetes 2 enn ellers i Norge.
  • Molde har færre lavinntektshusholdninger, færre arbeidsledige og færre uføretrygdede enn landet for øvrig.
  • Frafallet i videregående skole er lavere enn landsgjennomsnittet.
  • Færre i alderen 15-29 år tar medisiner for psykiske lidelser og går til legen med psykiske symptomer enn ellers i landet.

Her kan du sjekke folkehelseprofilen til din kommune: Folkehelseinstiuttets folkehelseprofiler

– Må ha noe som drar meg ut

Terje Westad kunne ha blitt en av dem som drar statistikken i motsatt retning. Men siden hjerteinfarktet for fire år siden han lagt 218 Stikk ut-turer bak seg.

Ingvil Grytli

Folkehelsekoordinator Ingvil Grytli (til venstre) og Stikk ut-ansvarlig Marte Melbø setter begge pris på det store engasjementet for turtrimmen i Molde. Her på toppen av Tusenårsvarden.

Foto: Fredrik Lauritzen

Så langt i år har nesten 10.000 brukere registrert 136.000 turer, opplyser Stikk ut-sjef Marte Melbø. 64 av dem står Westad for. Det tilsvarer tre-fire turer hver uke i sesongen, som varer fra 1. mai til 31. oktober.

62-åringen er sikker på at han ikke ville klart å endre livsstil på egenhånd.

– Nei, det er jeg ikke kar til. Jeg må ha noe som drar meg ut, sier moldenseren.

Mener samarbeid skaper suksess

Torgeir Dahl

Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) mener godt samarbeid er blant de viktigste ingrediensene i suksessoppskriften. Men god folkehelse er også historisk betinget, fastslår han.

Foto: Fredrik Lauritzen

Ordfører Torgeir Dahl (H) mener det først og fremst er godt samarbeid mellom kommunen og frivillig sektor som gjør at Molde lykkes i folkehelsearbeidet. Men kommunen kan ikke ta hele æren, understreker han.

– Det er nok dels et resultat av en lang kultur med ganske høy utdannelse, høy jobbdeltagelse, stor frivillig sektor og lavt frafall i videregående skole, sier Dahl.

Han peker også på nærheten til flott natur og en generelt aktiv befolkning.

– Man må starte tidlig

Ingvil Grytli, folkehelsekoordinator i Molde, forteller at målet er å ta folkehelsehensynet med i alt av planer i kommunen. Også hun peker på samarbeidet mellom kommunen, frivillige organisasjoner, næringslivet og fylkeskommunen.

– Man må starte tidlig, barnehage og skole er kjempeviktig. Cluet er å tenke helsefremmende og forebyggende i alt en gjør, sier Grytli.

Klikk på grafikken for å se oversikten over folkehelsesituasjonen i norske kommuner:

levealder menn

Her kan du sjekke folkehelseprofilen til din kommune: Folkehelseinstiuttets folkehelseprofiler

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger