Kveldens valgdebatt på NRK1 sendes fra Karasjok. Helseminister Bent Høie har reist nordover for å debattere helsepolitikk. Følg debatten direkte her fra kl. 21.30.
Sin nye livsstil takker Westad Stikk ut for, en turtrim som ble startet av Molde kommune i 2005.
– Jeg er i mye bedre form. Kondisjonen er bedre og dørstokkmila er blitt mye lettere, sier han på toppen av Tusenårsvarden i Molde.
I dag er Stikk ut-kasser plassert på 170 turmål i 15 medlemskommuner i Møre og Romsdal. I hver kasse ligger en bok der turgåere skriver navnet sitt og en kode som registreres elektronisk.
Hjerteinfarktet ble en vekker
Før han begynte å «samle på» turer, satt Westad stort sett bak PC-skjermen hjemme i sofaen. Hjerteinfarktet i juli 2011 ble en vekker.
– Jeg fikk beskjed av legene om å komme meg ut på tur. Ikke bare på grunn av kondisjonen, men fordi jeg var feit også. Kondisjonen er blitt mye bedre – kiloene har jeg fortsatt, sier Westad.
Friskere enn landsgjennomsnittet
Molde er en av kommunene som scorer bedre enn landsgjennomsnittet på Folkehelseinstituttets folkehelsebarometer:
- Forventet levealder for kvinner og menn er høyere enn landsgjennomsnittet.
- Færre tar medisiner mot diabetes 2 enn ellers i Norge.
- Molde har færre lavinntektshusholdninger, færre arbeidsledige og færre uføretrygdede enn landet for øvrig.
- Frafallet i videregående skole er lavere enn landsgjennomsnittet.
- Færre i alderen 15-29 år tar medisiner for psykiske lidelser og går til legen med psykiske symptomer enn ellers i landet.
Her kan du sjekke folkehelseprofilen til din kommune: Folkehelseinstiuttets folkehelseprofiler
– Må ha noe som drar meg ut
Terje Westad kunne ha blitt en av dem som drar statistikken i motsatt retning. Men siden hjerteinfarktet for fire år siden han lagt 218 Stikk ut-turer bak seg.
Folkehelsekoordinator Ingvil Grytli (til venstre) og Stikk ut-ansvarlig Marte Melbø setter begge pris på det store engasjementet for turtrimmen i Molde. Her på toppen av Tusenårsvarden.
Foto: Fredrik LauritzenSå langt i år har nesten 10.000 brukere registrert 136.000 turer, opplyser Stikk ut-sjef Marte Melbø. 64 av dem står Westad for. Det tilsvarer tre-fire turer hver uke i sesongen, som varer fra 1. mai til 31. oktober.
62-åringen er sikker på at han ikke ville klart å endre livsstil på egenhånd.
– Nei, det er jeg ikke kar til. Jeg må ha noe som drar meg ut, sier moldenseren.
Mener samarbeid skaper suksess
Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) mener godt samarbeid er blant de viktigste ingrediensene i suksessoppskriften. Men god folkehelse er også historisk betinget, fastslår han.
Foto: Fredrik LauritzenOrdfører Torgeir Dahl (H) mener det først og fremst er godt samarbeid mellom kommunen og frivillig sektor som gjør at Molde lykkes i folkehelsearbeidet. Men kommunen kan ikke ta hele æren, understreker han.
– Det er nok dels et resultat av en lang kultur med ganske høy utdannelse, høy jobbdeltagelse, stor frivillig sektor og lavt frafall i videregående skole, sier Dahl.
Han peker også på nærheten til flott natur og en generelt aktiv befolkning.
– Man må starte tidlig
Ingvil Grytli, folkehelsekoordinator i Molde, forteller at målet er å ta folkehelsehensynet med i alt av planer i kommunen. Også hun peker på samarbeidet mellom kommunen, frivillige organisasjoner, næringslivet og fylkeskommunen.
– Man må starte tidlig, barnehage og skole er kjempeviktig. Cluet er å tenke helsefremmende og forebyggende i alt en gjør, sier Grytli.
Klikk på grafikken for å se oversikten over folkehelsesituasjonen i norske kommuner:
Her kan du sjekke folkehelseprofilen til din kommune: Folkehelseinstiuttets folkehelseprofiler