Hopp til innhold

HSH: - Må gjøre noe med Syden-fylla

Reiselivsbransjen vil redusere de voldsomme fyllefestene til norske ungdommer i Syden og har nå bedt om et møte med Barne- og likestillingsdepartementet.

Diskotek i Alanya
Foto: Emrah Senel / NRK

Fest og moro er målet med sydenferien når norske ungdommer reiser til varmere strøk som sommeren, noe som kommer ettertrykkelig til uttrykk ved overstadig berusede ungdommer som deltar på arrangementer der målet er å drikke mest mulig.

Utviklingen bekymrer reiselivsbransjen så mye at de har bedt om et møte med Barne- og likestillingsdepartementet.

Rolf Forsdal, reiselivsdirektør i HSH

Reiselivsdirektør i HSH, Rolf Forsdal.

Foto: HSH

- Vi har hatt en dialog med barne- og likestillingsdepartementet for å få til et møte mellom reiselivsbransjen, departementet og flyselskapene for å se hva vi kan gjøre for å redusere dette, sier Rolf Forsdal, reiselivsdirektør i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH).

Les også: - 25 kvinner blir voldtatt i sommer

Les også: Britisk kampanje skal redusere fyllebråk i Syden

Se på aldersgrensen

En av tiltakene de vil se nærmere på er aldersgrensen. HSH vil hindre at 16-17-åringer reiser på alene på sydenferie uten godkjenning fra foreldre.

- Spørsmålet er om det her er gode nok kontrollrutiner. Er en håndskreven lapp fra mamma godt nok – eller skal reiseoperatøren selv ta kontakt med foresatte? sier Forsdal.

Et annet tiltak vil i følge Forsdal kunne være å sette i gang en langsiktig holdnings- og informasjonskampanje i ferielandenes nasjonale medier om hvordan fyllehistoriene påvirker og skader landets turisme og omdømme.

- Når den moralske pekefingeren ikke fungerer, tror jeg det er et ansvar de vil ta når de forstår at det også er snakk om tap av inntekter. Bare se hva bulgarske myndigheter var i stand til å gjøre for å rydde opp i det som foregikk i Sunny Beach, sier Forsdal.

Etter alle medieoppslagene om ungdommenes fylleturer til Sunny Beach opplevde landet massive kanselleringer og svikt i salget.

Myndighetene mangedoblet dermed politistyrken på stedet og skjenkekontrollen ble strengere. Det ble også en debatt rundt den langsiktige utviklingen av stedet som turistmål.

- Før alle oppslagene og skrekkhistoriene var Sunny Beach et helt ordinært reisemål, og jeg regner med at stedet er tilbake der, ettersom det ikke lenger er så mange av den typen ungdomsgjenger som reiser dit lenger. Ungdomskullene fra England og Skandinavia, som hovedsakelig står for fyllehistoriene, reiser nå heller til Magaluf i Spania, Kos i Hellas og Kypros, sier Forsdal.

Les også: På fylletur med små barn

- Nødvendig

Forsdal tror imidlertid ikke at man kommer til å bli helt kvitt ungdomsfylla i Syden, men han sier at reiselivsbransjen bør gjøre hva de kan for å legge det minst mulig til rette.

- Det er et nødvendig samfunnsansvar å gå disse festholdningene nærmere etter i sømmene, sier han.

Reisemål i Spania, Hellas og Tyrkia står gjerne på billetten når norske ungdommer setter seg på flyet for å nyte sol og sommer - og billig alkohol.

Tyrkia har i det siste blitt et populært reisemål, men har på kort tid fått et dårlig rykte. De siste tre årene har rundt 20 norske kvinner blitt voldtatt på ferie i Tyrkia hvert år. Den norske ambassaden har gått ut og advart kvinner mot å reise til landet på ferie .

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger