Hopp til innhold

Høyre-topp kritiserer «sprikende signaler» fra helsemyndighetene

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sa fra Stortingets talerstol at det ikke er nyttig med «sprikende signaler» om R-tall og vaksinepass. Også Jonas Gahr Støre kritiserte forvirringen.

Debatt i Stortinget

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland tok opp de ulike signalene fra talerstolen onsdag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Det er viktig med åpen debatt om smittehåndteringen, og jeg er opptatt av at befolkningen får korrekt og enhetlig informasjon om pandemihåndteringen. Men akkurat nå synes jeg det har vært sprikende signaler fra ulike myndighetspersoner, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland i stortingssalen.

Han pekte på at noen oppgir smittetall, andre er opptatt av R-tall, andre igjen har hatt sterke meninger om vaksinepass

– I en uforutsigbar situasjon der mange føler usikkerhet for arbeidsplassen, plassen i vaksinekøen, for skole og fritidsaktiviteter, så er det ikke nyttig med stadig mer sprikende signaler og forvirrende informasjon.

Til NRK sier Helleland at fagetatene bør ha en mer enhetlig kommunikasjon som støtter opp om den politikken de selv er med å utforme.

Blir det for mange sprikende signal blir folk forvirret, og forvirring er ikke det vi trenger i den situasjonen som er nå, sa Helleland til NRK etter å ha vært på Stortingets talerstol.

Ulike signaler

De siste dagene har det kommet flere uttalelser i mediene om gjenåpningstakten.

Ledelsen i FHI mente R-tallet må ligge under 1 i uker og kanskje måneder før landet kan gjenåpne, mens beskjeden fra Helsedirektoratet var at antall koronatilfeller må godt under 200 per døgn. Helsedirektøren sa også at første trinn i gjenåpningen kunne komme i gang i slutten av mai.

Mandag uttalte assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at antallet daglige smittetilfeller ville måtte ligge under 200 per dag før man i det hele tatt kunne vurdere en gjenåpning.

Men FHI-overlege Preben Aavitsland gikk ut i etterkant og understreket at antallet innleggelser er en like sentral faktor.

– Vaksinasjon skal først og fremst beskytte mot alvorlig sykdom. Når vi utover våren får beskyttet de som er mest utsatt for alvorlig sykdom, må vi særlig følge antall innleggelser. Klarer vi å redusere antallet innleggelser betydelig fra dagens rundt 200 per uke, skal vi ikke se oss blinde på smittetallene, skrev Aavitsland i en e-post til NTB mandag.

Under en pressekonferanse etter fremleggelsen, innrømmet Solberg at kommunikasjonen til tider har vært krevende.

– Det er vanskelig for oss av og til. Det er masse medieoppslag hver dag, alle her spør oss og alle andre om synspunkter og så kommer det ulike oppslag. Så er det ikke alle som har lest hele saken, eller ser alle forbeholdene som er med, og da kan kommunikasjonsstrategien være litt vanskelig. Det kan jeg forstå Jonas Gahr Støres kritikk av, sier Solberg.

– Samtidig er det litt prisen for at vi har vært så åpne, legger hun til.

Hun sier det er bra at man har hørt litt uenighet i pandemien, og at folk ser at man sier litt forskjellige ting.

– Men det har en kommunikasjonsmessig utfordring for å få budskapet ut til folk, det er det ingen tvil om, sier Solberg.

Støre: – Bør ikke gi inntrykk av en klokke som tikker

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener de stadige og forskjellige utspillene bidrar til å forvirre folk. Han oppfordret regjeringen til å ha kontroll med kommunikasjonen.

– Når det ikke er satt en dato, bør en ikke gi inntrykk av at det er en klokke som tikker, sa han.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sikter seg inn mot statsministerposten etter høstens stortingsvalg.

Ap-leder Jonas Gahr Støre

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

Støre sier han mener de fire trinnene Solberg la frem for Stortinget er en klok måte å legge et løp fremover, og at det ikke er satt konkrete datoer bak hvert trinn.

– Det skyldes at hovedpersonen som avgjør dette, og som vi ikke kan stille til ansvar, er viruset. Data må foran dato, det må vi ha trygghet for, sa Støre til NRK etter redegjørelsen.

Statsminister Solberg understreket i Stortinget onsdag at regjeringen ikke setter noen dato for framdriften av gjenåpningen fordi det er så mange usikkerhetsmomenter.

– Det er klokt å ikke sette noen dato. Det siste folk trenger nå, er nye nedturer, sa Frp-nestleder Sylvi Listhaug etter at Solberg hadde lagt planen fram for Stortinget.

Det var SV-leder Audun Lysbakken enig i.

– Jeg skulle virkelig ønske vi kunne få en dato for når vi skal kunne reise fritt, når ungene skal kunne spille fotball og når vi skal på pubben. Men jeg har forståelse for at det må vente. Jeg synes planen var klar og konkret, men regjeringen mangler en forskjellsplan.

AKTUELT NÅ