Høyre-politiker beklager

Høyre-politikeren som har stjålet og spredt nakenbilder av norske jenter på internett vedgår at han har krenket deres privatliv. – Det er en utilgivelig handling fra min side, sier han.

Høyre-politiker trekker seg etter å ha spredt nakenbilder

STJAL BILDER: Høyre-politiker Tor Johannes Helleland beklager at han har stjålet og spredt nakenbilder av norske jenter.

Det var VG som i helgen gjorde det kjent at en Høyre-politiker hadde stjålet og spredt nakenbilder av norske jenter på internett. Noen av ofrene er jenter som er i Unge Høyre-nettverket.

Tor Johannes Helleland -

TREKKER SEG: Tor Johannes Helleland har trukket seg fra alle politiske verv. Mandag stod han frem og begrunnet dette med at han ville unngå spekulasjoner.

Bystyrerepresentant i Drammen Høyre, Tor Johannes Helleland, står mandag ettermiddag frem som personen som har stjålet og spredt bildene.

Bekreftelsen kommer i en pressemelding sendt til utvalgte aviser. Politikeren sier selv at han gjør dette etter å ha blitt navngitt på ulike nettsteder, og håper dermed å unngå videre spekulasjoner.

Mandag ble det også kjent at han trekker seg fra alle politiske verv.

NRK.no har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med bystyrerepresentanten, men uten å få kontakt. Mandag ettermiddag kom han med denne uttalelsen til blant andre Drammens Tidende.

– Alvorlig krenkelse

«Jeg har urettmessig skaffet meg tilgang, og delt private bilder av kvinner på nettet.

Dette er en alvorlig krenkelse av deres privatliv og det er en utilgivelig handling fra min side. Den fortvilelse og skade jeg har påført disse kvinnene og deres familier er jeg svært lei meg for. Jeg beklager dypt overfor de kvinnene som er rammet.

I media har det kommet fram at kvinnene ønsker full anonymitet for begge parter i saken. Det har jeg stor forståelse for. Etter at jeg er gjort med at navnet mitt er offentliggjort på ulike nettsteder finner jeg det likevel riktig å bekrefte dette nå for å unngå videre spekulasjoner.

Det jeg har gjort er ikke forenelig med å være tillitsvalgt i Høyre og jeg har derfor frasagt meg alle verv og posisjoner. Jeg vil samtidig beklage det jeg har gjort overfor alle mine venner og kolleger i Høyre. Jeg har et engasjement i Høyres Hovedorganisasjon som utløper 1. oktober. Jeg er fritatt fra alle arbeidsoppgaver og kommer ikke til å påta meg noe fremtidig arbeid for partiet.

Jeg er også lei meg for den belastningen jeg har påført mine nærmeste. Jeg skulle inderlig ønske at dette var ugjort, men jeg må nå stå til rette for mine handlinger. Jeg vil bidra til at all nødvendig informasjon i denne saken blir belyst fullt ut, og svare på alle eventuelle spørsmål politiet måtte ha

Sønn av stortingspolitiker

Det var VG som først fortalte historien om hackeren og IT-konsulenten Einar Otto Stangvik som hadde brukt seks måneder på å spore opp gjerningsmannen. Helleland skal ha brutt seg inn på flere iCloud-kontoer og deretter spredt nakenbilder på et pornonettsted.

NRK.no har undersøkt to aktuelle nettsteder bildene skal ha blitt lagt ut på, men bildene er nå fjernet.

Tor Johannes Helleland er sønn av stortingsrepresentant Trond Helleland. Moren er Jannike Thorsen, som er folkevalgt i Drammen bystyre for Høyre, sammen med sin sønn.

Tor Johannes Helleland er også stesønn til Høyres familiepolitiske talsperson Linda Hofstad Helleland.

– Er sjokkert over vår sønns handlinger

Kommunikasjonssjef i Høyre, Sigbjørn Aanes, sier til NRK at foreldrene, Trond Helleland og ekskona Jannike Thorsen, ønsker å komme med en uttalelse i forbindelse med saken.

Her skriver de at «det Tor Johannes har gjort mot disse kvinnene er fullstendig galt»:

– Vi er sjokkert og forferdet over vår sønns handlinger i denne saken, og forventer at han tar sitt ansvar.

– Vi har den største medfølelse med kvinnene som har lidd på grunn av det han har gjort. Og tankene våre går nå først og fremst til dem og deres familier.

– Vi ber om forståelse for at vi sammen med våre ektefeller i denne saken er nødt til å ivareta vår oppgave som foreldre: å være mor og far for vår sønn, og hans små søsken.

Gruppeleder for Høyre i Drammen, Johan Baumann, beskriver situasjonen som trist.

– Jeg er fryktelig lei meg, for det første på ofrenes vegne, på Høyres vegne, og ikke minst på grunn av Tor Johannes Helleland. At han har begått den dumheten, det er forferdelig, og en personlig tragedie, sier Baumann til NRK.

Politiet: – Vil undersøke

Til tross for at hackeren som oppdaget at Tor Johannes Helleland hadde spredt bildene skal ha overlevert bevismateriale til politiet, har det ikke blitt tatt ut noen siktelse. NRK meldte søndag at fungerende riksadvokat Ingunn Fossgård ville ta kontakt med statsadvokaten, for å be om at saken etterforskes.

Politiet i Søndre Buskerud sier til NRK mandag at de gjorde undersøkelser i denne saken allerede i vinter, og at de nå gjenopptar disse.

– Vi har besluttet å gå nærmere inn i det, og sannsynligvis åpne en innledende etterforskning for å klargjøre eventuell alvorlighet og omfang, sier fungerende politimester i Søndre Buskerud politidistrikt Jan Erik Strøm til NRK mandag ettermiddag.

Helleland har tidligere innrømmet overfor VG at det var han som stod bak hackingen, men det er først mandag at han står fram med navn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger