Hopp til innhold

Høie sier andre kommuner bør følge etter Oslo

Oslo innfører munnbindpåbud og flere andre koronatiltak. Helseminister Bent Høie ber alle kommunene rundt hovedstaden innføre flere av de samme tiltakene.

Helseminister Bent Høie (H) innkalte mandag kveld Oslo og alle kommunene rundt hovedstaden til et digitalt møte om tiltaksnivået i forbindelse med covid-19.

Møtet startet klokken 20, og varte i litt over en time.

– Vi har hatt et godt møte med Oslo og de omkringliggende kommunene i kveld. For flere av disse tiltakene er det nødvendig at kommunene rundt Oslo innfører, sier Høie mandag kveld.

– Jeg har bedt dem om å legge Oslos tiltakspakke til grunn for sitt arbeid og bedt dem om å koordinere seg. Slik at innbyggerne i dette som er en felles bo- og arbeidsregion opplever at dette er tiltak som henger sammen, sier Høie.

Påbud om bruk av munnbind på kollektivtransport når det er trengsel er blant tiltakene Oslo har innført.

Bærum positive til de samme tiltakene

Ordfører Lisbeth Hammer Krog i Bærum kommune sier de hadde et konstruktivt møte med helseministeren.

– Høie var tydelig på at han synes kommunene bør samordne tiltakene, og det var en bred enighet om dette under møtet. Vi har en smittesituasjon i Oslo som gjør at vi som er nærmeste naboer bør ha dette fokuset, og det ønsker vi, sier Hammer Krog til NRK.

– Utgangspunktet for tiltakene vil være Oslos tiltakspakke. Vi har to baner inn til Oslo. Mange bæringer jobber i Oslo og motsatt. Bruk av munnbind gir jeg min fulle tilslutning til. Det er viktig nå at vi har en dugnad på tvers av kommunene, legger hun til.

Oslo har også innført et midlertidig forbud mot innendørs arrangementer med flere enn 50 deltakere uten faste sitteplasser. Bærumsordføreren sier at dette er noe kommunen også skal vurdere sammen med Asker.

– Kulturhus er med faste sitteplasser, så det omfattes ikke av denne regelen. Våre dyktige fagfolk skal nå se nærmere på de ulike tiltakene og kommer tilbake med råd til politisk hold, sier hun.

Ordfører i Nordre Follo Hanne Opdan, sier de vil se nærmere på tiltakene som ble presentert på møtet.

– Vi har ikke tatt stilling til dette politisk ennå, men personlig synes jeg Oslo har gjort gode tiltak som kan bidra med å få ned smitten. Så gjelder det også at våre innbyggere i vår region har tilsvarende tiltak, i hvert fall når det gjelder kollektivtransport, sier Opdan til NRK.

Hun har invitert de andre ordførerne i Follo til et møte på onsdag for å se om de kan få til en felles løsning.

Kunne overstyre

Mandag presenterte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) nye tiltak for Oslo, som vil vare frem til 13. oktober. Etter det vil byrådet gjøre en ny vurdering.

– Jeg vil takke Byrådet i Oslo for at de i dag har kommet med en samlet tiltakspakke, som vi mener er god og tilstrekkelig for å håndtere det som er smittesituasjonen nå, sier Høie.

I helgen sa Høie at det kunne bli aktuelt å overstyre Oslo kommune dersom de ikke fulgte opp rådene fra Helsedirektoratet. På en pressekonferanse mandag gjentok statsråden dette. Johansen mente Høie gikk for langt.

– Jeg synes ikke vi har gått for langt. Vi har hatt en god dialog hele veien. Raymond har visst hva jeg mener om dette, og jeg er fornøyd med den jobben som byrådet i Oslo gjør, sier Høie.

– Jeg er veldig enig i at det er en fordel at vi unngår konflikter, og jeg mener Oslo nå har kommet med en god pakke. Jeg har bare opplyst om at hvis Oslo ikke hadde kommet med en tilstrekkelig pakke, så hadde vi muligheten til å komme med tiltak nasjonalt. Det slipper vi heldigvis nå, sier Høie.

Dette er tiltakene Oslo innfører:

  • Påbud om bruk av munnbind på kollektivtransport når det ikke er mulig å holde en meter avstand.
  • Påbud om registrering av gjester på serveringssteder.
  • Midlertidig forbud mot innendørs arrangementer med flere enn 50 deltakere uten faste sitteplasser.
  • Innfører bruk av munnbind i hjemmesykepleien der det ikke er mulig å holde avstand.
  • Det vil gjøres en ny vurdering av tiltakene etter 14 dager.

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger