- Politikerne trenger en hiv-oppvekker

Hvert år blir nesten 300 nordmenn smittet av hiv, men nesten ingen vet om det. Det bekymrer de hiv-positive.

Video - Politikerne trenger en hiv-oppvekker

Generalsekretær HivNorge, Evy Aina Rød mener det er verre en noensinne å være hiv-positiv i Norge.

– Hiv er blitt er en glemt sak. Da hiv kom til Norge i1983 og frem til midten av 90-tallet var det mye informasjon. Etter det har det blitt gjort en god del endringer i forhold til hvem man har ønsket å nå ut til. Noe som har ført til at den generelle befolkningen ikke lenger er oppmerksom på at hiv er en utfordring her hjemme. Dermed har det blitt vanskeligere for hiv-positive, kanskje vanskeligere enn noensinne, sier Evy Aina Rød, generalsekretær HivNorge.

Verdens aids-dag

Den 1. desember er verdens hiv og aids-dag og i den forbindelse ønsker HivNorge igjen å rette søkelyset mot sykdommen som hver dag tar livet av 6000 mennesker over hele verden, mange av dem barn.

– Vi vil markere dagen over hele landet og lanserer en ny kampanje som handler om å bry seg, sier Rød.

Men alt er ikke beksvart. I en ny rapport fra FN-organisasjonen UN-Aids blir færre smittet av hiv i flere av verdens fattigste land. I hele 22 land sør for Sahara er antallet hiv-smittede redusert med mer enn 25 prosent siden 2001.

– Jeg synes vi ser lys i tunellen for første gang på lang tid, og det har i flere år vært en nedgang i antallet nysmittede, sier Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø og ekspert på utbruddsepidemiologi, men også han er bekymret for at utviklingen går i feil retning i de rike landene.

Nedgang i nye hiv-infeksjoner
Foto: Nyhetsgrafikk

Økning blant de rike

For FN-rapporten slår nemlig fast at selv om aidsepidemien ser ut til å ha stabilisert seg på verdensbasis, er den på fremmarsj i den rike delen av verden.

I Norge ble 282 nordmenn smittet av hiv i fjor, det er en liten nedgang siden 2008.

– I Norge har vi hatt en totaløkning i en periode, det skyldes nok at en del mennesker er blitt smittet i utlandet, men når vi ser på klamydiatallene, så er det helt klart at ungdom ikke bruker kondom. Det er ingen tvil om at vi burde være adskillig bedre enn de tall vi ser i Norge, sier Olsvik.

– Bruker for lite kondom

– Vi har en lang vei å gå i Norge, både når det gjelder kunnskap og skolering av helsepersonell, sier Rød, som er enig med Olsvik i hans bekymring når det gjelder ungdoms sex-vaner.

– Vi bruker for lite kondom og er ikke bevist risikoen. Vi håper med vår kampanje å nå ut med budskapet om å bry seg. Hele målet er at politikeren igjen skal ta dette på alvor. For de trenger uten tvil en oppvekker, sier Rød.

Det hvite hus markerer verdens aidsdag

Rundt i hele verden markeres verdens aidsdag. Det hvite hus i Washington er pyntet med en rød sløyfe.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger