En mulighet for kvinner å beskytte seg mot hiv

Ny krem gjør at kvinner lettere kan beskytte seg mot hiv-viruset. Sørafrikansk studie viser at sjansen for smitte minker med 40 prosent ved bruk av kremen.

Aidskonferanse i Wien

Modeller på aidskonferansen i Wien viser frem klær laget av kondomer.

Foto: HERWIG PRAMMER / Reuters

Kremen, som blant annet inneholder hiv-medisinen tenofivir, reduserte antall nye smittetilfeller av hiv blant kvinner med 39 prosent, viser en studie der kvinner i Sør-Afrika har brukt kremen over en periode på to og et halvt år.

MER OM: Kampen mot aids og HIV

– Gir kvinner muligheter

Det er første gang sørafrikanske forskere har sett at en slik krem faktisk viser seg å beskytte kvinnene mot hiv-smitte.

– Resultatet viser at det er mulig å redusere spredningen av hiv-viruset ved å gi kvinner muligheten til å beskytte seg selv, sa Salim Abdool Karin ved University of KwaZulu-Natal i Durban i Sør Afrika da resultatene ble lagt frem på den internasjonale aidskonferansen i Wien.

Reduserer herpes

I tillegg til redusert sjanse for å bli hiv-smittet, reduserte kremen risikoen for å bli smittet med herpes med 51 prosent.

– Et overraskende resultat, sier Salim Abdool Karin.

Forsøket, som ble utført på 889 kvinner i havnebyen Durban og i en landsby i KwaZulu-Natal-provinsen, viste at kvinnene i stor grad brukte kremen som anvist. Det beviser, ifølge Karin, at produktet kan fungere i den virkelige verden.

Forskeren er veldig glad for de positive reslutatene av utprøvingen av den nye medisinen.

– Jeg har danset av glede, sier Karin til nyhetsbyrået Reuters.

Studien

Kremen ble testet av 445 hiv-negative kvinner i alderen 18 - 40 år, mens 444 kvinner testet en placebo-krem, uten virkestoffer.

– Hver deltaker ble bedt om å påføre kremen vaginalt, 12 timer før de skulle ha sex. Og en dose nummer to, så fort som mulig, maksimalt 12 timer, etter sex, forteller Karin.

Sammenlignet med kvinnene som fikk en placebo-krem, reduserte kremen risikoen for å bli hiv-smittet med 39 prosent for hele gruppen, og over 50 prosent blant dem som fulgte anvisningen til punkt og prikke.

Til tross for gode resultater sier forskerne at de fortsatt har en lang vei å gå.

Et problem er at kremen viste seg å være mindre effektiv etter rundt 18 måneders bruk. Et annet problem er at studien ble utført på en relativt liten gruppe. Derfor skal testen gjennomføres igjen, på flere tusen kvinner.

LES: Ny aidsvaksine gir bedre livskvalitet

LES: Norge får stryk-karakter for holdninger mot hivsmittede

LES: Ungdom i fokus for Mette-Marit

SISTE NYTT

Siste nytt