Her får programlederen influensavaksine på direkten

Influensasesongen nærmer seg og 1,6 millionernordmenn bør beskytte seg mot sykdommen, mener Folkehelseinstituttet (FHI).

Programleder Anne Jetlund Hansen fikk influensavaksine på direkten. Selv er hun utenfor risikogruppen.

– Gjør det vondt, spør programleder Anne Jetlund Hansen rett før smittevernoverlege Ragnhild Raastad Oslo universitetssykehus setter en sprøyte i armen hennes under en sending av Nyhetsmorgen på NRK tirsdag.

Det viste seg å være en ganske smertefri seanse.

– Men jeg trenger egentlig ikke ta vaksinen? Jeg er en kvinne i min beste alder, spør programlederen.

– Nei, ikke med mindre du har noen i din nærmeste omgangskrets eller familie du ønsker å beskytte. Noen som for eksempel har astma, sukkersyke eller nedsatt immunforsvar. Det kan også være et lite stikk for å beskytte dem du er glad i, sier Raastad.

1,6 millioner bør ta vaksinen

Foreløpig vet vi ikke så mye om årets influensa, ettersom det er veldig tidlig i sesongen. Men helsepersonell ser litt virus i omløp nå, og ekspertene vet at økningen kommer.

– Det er derfor vi begynner å forberede folk på at de må begynne å tenke på influensa og la seg vaksinere, sier Karoline Bragstad, fungerende avdelingsdirektør ved avdeling for influensa ved FHI.

1,6 millioner av oss bør beskytte seg mot sykdommen, mener FHI.

Karoline Bragstad i Folkehelseinstituttet

Karoline Bragstad i FHI sier at selv om vaksinen treffer mindre godt så gir den en form for beskyttelse likevel.

Foto: Ole Gunnar Onsøien

– Størsteparten av disse er de eldre, uavhengig av om de har underliggende sykdom eller ikke, sier Bragstad.

De siste årene har myndighetene gjort en særlig innsats for å få flere til å vaksinere seg. Påminnelsen har spesielt vært rettet mot personer over 65 år, samt helsepersonell.

I år ønsker man også å nå ut med budskapet til gravide i andre og tredje trimester og andre unge i risikogruppene.

Årsaken til at gravide omfattes av vaksine-rådet, er at influensa i svangerskapet gir noe økt risiko for dødfødsel.

– I tillegg er det veldig viktig at små barn og yngre voksne med underliggende kroniske sykdommer og svekket immunforsvar får tatt vaksinen.

Beskytter mot flere virus

De nye vaksinene beskytter mot fire ulike virus, mot tidligere tre. Det øker sjansen for at vaksinen skal dekke de sirkulerende virusene.

Vaksinen må lages i god tid før høsten, allerede i februar. Da så man på virusene som var i omløp da og fant fire virus som man mente måtte være med i vaksinen.

– Så håper man å treffe godt. Noen ganger treffer man bra med alle fire virusene, andre ganger treffer man på noen, men ikke så godt på andre, sier Bragstad.

– Men selv om vaksinen treffer mindre godt så gir den en form for beskyttelse likevel. Så slipper du å ligge syk i over en uke.

SISTE NYTT

Siste meldinger