Hopp til innhold

Her er Støres nye mannskap

FOLKETS HUS (NRK): Ap-leder Jonas Gahr Støre har fra i dag helt ferske kolleger i ledelsen. Landsmøtet har valgt Hadia Tajik (31) og Trond Giske (48) til nestledere, mens Kjersti Stenseng (40) blir ny partisekretær.

Trond Giske (f.v.), Kjersti Stenseng, Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik

NYTT LAG: Påtroppende Ap-nestleder Trond Giske (f.v.), påtroppende partisekretær Kjersti Stenseng, partileder Jonas Gahr Støre og påtroppende nestleder Hadia Tajik under Arbeiderpartiet sitt landsmøte i Folkets Hus lørdag.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Men før de kunne stå side ved side med partilederen på scenen, ble Raymond Johansen og Helga Pedersen takket av en tydelig rørt Jonas Gahr Støre.

– Du vil alltid være min venn. Den som støttet meg i mitt første år som partileder, sa han om tidligere nestleder Helga Pedersen.

Når stortingsperioden er over om to år, reise hun hjem til Finnmark og avslutter sin periode i toppen av norsk politikk. Nyheten om at hun ikke søker gjenvalg kom allerede i september i fjor, og det ble klart at Ap måtte finne en ny nestleder.

Hadia Tajik

NY NESTLEDER: Hadia Tajik fra Oslo.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix
Giske

NY NESTLEDER: Trond Giske fra Sør-Trøndelag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Ap-partisekretær Kjersti Stenseng

NY PARTISEKRETÆR: Kjersti Stenseng fra Oppland.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Ønsket om å erstatte henne med to personer spredte seg i partiet, og valgkomiteen innstilte til slutt Hadia Tajik og Trond Giske som to likestilte nestledere.

– Ansvar

De måtte også finne en ny partisekretær da det ble klart at Raymond Johansen ønsket å stille til valg som byrådsleder i Oslo.

– Jeg kaller meg en innvandrer i Arbeiderpartiet, mens Raymond er sosialdemokratisk urfolk, sa Støre da Johansen ble takket av som partisekretær.

Hans etterfølger er Kjersti Stenseng fra Oppland.

Før de tre ble klappet inn i ledelsen på landmøtet til Ap lørdag, kom det noen formanende ord fra lederen i valgkomiteen, Martin Kolberg.

– De skal favne bredt. Det skal være forskjellige personligheter i Arbeiderpartiets ledelse, men de skal ha et felles ansvar for våre verdier og vår utvikling. Som team har de et kollektivt ansvar, sa han fra talerstolen Kolberg.

Skal breie ut partiet

Mens Giske og Tajik begge har vært statsråder og er kjente fjes i det politiske Norge, er Kjersti Stenseng et ukjent navn for Norge. Hennes viktigste rolle blir å bygge grasrota i partiet.

Målet er at hun skal besøke hvert fylke i Norge før fellesferien starter.

– Nå starter arbeidsøkten! Nå er valgkampen i gang, og hver og en av oss skal overbevise velgere over hele landet om at de skal stemme Ap, sa hun i sin takketale.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Jonas Gahr Støre takker Helga Pedersen og Raymond Johansen

TAKKET AV: Jonas Gahr Støre var full av gode ord da han takket av Helga Pedersen som nestleder og Raymond Johansen som partisekretær.

Foto: Arbeiderpartiet

Tajik takket fagbevegelsen

Hadia Tajik hedret den norske modellen og fagbevegelsen da hun talte til landsmøtet etter valget. Hun var særlig imponert over måten fagforeningen Jern og metall tok imot hennes far da han flyttet til Norge og Rogaland for å få et bedre liv.

Tajik uttrykte takknemlighet for at hennes foreldre valgte nettopp Norge da de forlot Pakistan for å søke arbeid i et annet land.

– Den norske modellen gjør det mulig for en datter av en fremmedarbeider å bli nestleder i Arbeiderpartiet, sa hun.

Også Giske trakk fram sin familie i takketalen, og særlig ville han takke sin mor som snart fyller 80 år. Men mest av alt snakket han om den kommende lokalvalgkampen.

– Jeg gleder meg enormt til å kjempe for å vinne valget, sa han.

Nye navn i sentralstyret er Ingalill Olsen fra Finnmark, Mette Nord fra Fagforbundet, stortingsrepresentant Jette Christensen fra Hordaland, Jon Rolf Næss fra Aust-Agder og Harald Schjelderup fra Hordaland.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ