Hopp til innhold

Her er jobb-tallene som ryster Erna

Det ble skapt fem ganger så mange nye jobber i året under Jens Stoltenberg som under Erna Solberg. Og 76 prosent av de som skapes nå kommer i offentlig sektor - stikk i strid med Høyres løfter.

Erna Solberg under Havkonferansen i Stavanger.

BAKSMELL: Mens Erna Solberg gikk til valg på å skape arbeidsplasser i privat sektor er virkeligheten tre år senere en helt annen.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Sentralt i programforslaget Høyre la frem i dag står det å bidra til at det blir skapt flere jobber. Og det kan det være gode grunner til.

Mens Arbeiderpartiet styrte landet fra 2005 til 2013 ble det skapt 358.400 nye jobber i Norge. Siden Høyre og FrP tok over i 2013 har det bare blitt skapt 24.700 nye jobber.

Totalt antall jobber

FORSKJELL: I løpet av åtte rødgrønne år ble det skapt 358.400 nye jobber i Norge. i løpet av tre blå år er det skapt 24.700 nye. GRAFIKK: Jon Dalsnes Storsæter/NRK

Det viser oppdaterte tall fra Statistisk sentralbyrå sitt årlige nasjonalregnskap for Norge.

Skylder på oljeprisfall

– Jeg skulle ønske meg noe helt annet enn et oljeprisfall av den typen vi har hatt. Det er det som har bidratt til at vi har mistet mange jobber. Men nå ser jeg en lysning og en omstilling som vil skape nye jobber, forklarer Erna Solberg til NRK.

Siden å sammenlikne åtte- og tre år med makt blir litt epler og pærer er det mest rettferdig å ta utgangspunkt i et årlig gjennomsnitt.

Under Jens Stoltenbergs rødgrønne regjeringstid ble det i snitt skapt 44.000 nye jobber hvert eneste år - mot vel 8.000 nye jobber i året under Erna Solberg.

– Dette har ikke så mye med regjeringens politikk å gjøre. Oppgangen under dem var på grunn av oljeprisen, fallet under oss er på grunn av oljeprisen, sier Solberg.

Offentlig sektor Erna vs Jens gjennomsnitt

SNITTET: Statistikken ser ikke bedre ut for Erna Solberg når man bryter den ned til et årlig gjennomsnitt. GRAFIKK: Jon Dalsnes Storsæter/NRK

– Dette er mot politikken regjeringen har annonsert, og det vitner om en politikk som ikke leverer. Fallende oljepris er ikke hele fortellingen, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Hva gjør deg sikker på at det ville sett annerledes ut med deg som statsminister?

– Ingen kan være skråsikre, jeg viser til vår erfaring da vi styrte landet. I vår tid hadde vi finanskrise, likevel skapte vi nye arbeidsplasser og to- tredjedeler av dem var i privat sektor, sier Støre.

76 prosent av alle nye jobber er i staten

I alle år har Høyre predikert at nye jobber må skapes i det private, ikke i det offentlige. Senest da partiets programkomité-leder Torbjørn Røe Isaksen gjestet Politisk Kvarter onsdag morgen.

– Vi kan ikke løse dette ved å ansette alle i offentlig sektor, sa Isaksen.

Virkeligheten er at hans egen regjering mer eller mindre gjør akkurat det.

Under Jens Stoltenberg kom 28 prosent av alle nye jobber i offentleg sektor. Høyre mente den gang det var for mye.

Når Høyre selv styrer landet kommer 76 prosent av alle nye jobber i offentleg sektor.

Offentlig sektor Erna vs Jens

«ALLE» ANSETTES I STATEN: Stikk i strid med hva Høyre lovet skapes et overveldende flertall av alle nye jobber nå i offentlig sektor. GRAFIKK: Jon Dalsnes Storsæter/NRK

– Nesten all vekst i Norge har vært knyttet til høye oljepriser. Det er også helt naturlig når vi får et prissjokk i norsk økonomi. At vi holder aktiviteten oppe i offentlig sektor slik at ikke for mange blir ledige, forklarer Erna Solberg.

– Det er bra med lærere og politifolk, men jobbmaskinen i Norge er de små og mellomstore bedriftene og der skapes det overhodet ikke arbeidsplasser i dag. Det må regjeringen ta på sin kappe, mener Jonas Gahr Støre.

AKTUELT NÅ