Hopp til innhold

Heikki Holmås' stefar drept: – Han var elsket av oss alle

Utviklingsminister Heikki Holmås mottok fredag med dyp sorg budskapet om at hans stefar Tore Bech er bekreftet drept i terrorangrepet i Algerie.

Heikki Holmås på pårørendesenteret

Heikki Holmås forlater pårørendesenteret sammen med sin kone Sunniva Pettersen Eidsvoll tidligere denne uken.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Statoil bekreftet fredag at Tore Bech (58) er blant de drepte etter terrorangrepet i Algerie. Bech var bosatt i Bergen, og gift med moren til Heikki Holmås.

– Jeg håpet i det lengste sammen med familien at dette skulle gå bra, men det gjorde det ikke. Det er fryktelig trist, sier utviklingsminister Heikki Holmås til NRK.

Holmås fikk dødsbudskapet i Chiles hovedstad Santiago hvor han fredag deltok på et møte om rettferdig fordeling. Holmås er for tiden i Sør-Amerika, og skal besøke Brasil, Chile, Guatemala, El Salvador og Mexico.

– Han var elsket av oss alle, og vi har fryktelig mange gode minner om ham. De minnene vil komme til å leve videre, sier utviklingsminister Heikki Holmås.

Elsket å være med familien

Tore Bech

Tore Bech ble fredag bekreftet drept under terrorangrepet ved In Aménas i Algerie.

Foto: privat

Tore Bech var plassjef ved anlegget i In Aménas og Holmås sier at han var godt likt blant kolleger.

– Han var en stødig mann. Jeg tror alle som jobbet sammen med ham oppfattet ham som en hardtarbeidende og redelig fyr som grep fatt i det som var å gripe fatt i – på en god og ordentlig måte, sier Holmås.

Tore Bech giftet seg med mor til Heikki Holmås i 1981 da Holmås var åtte år. Han sier at Tore Bech var en stor del av hans oppvekst og at de hadde et godt og nært forhold.

– Som familiemann var han kar som elsket å være sammen med familien. Han likte jakt og fiske. Han var en fin mann å dra på både jakt og multeplukking med. Det er minner som vi alle tar med oss, sier Holmås.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Holmås

Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt var blant politikerne som i Santiago kondolerte utviklingsminister Heikki Holmås, som fredag mottok budskapet om at hans stefar Tore Bech er identifisert som en av de drepte i Algerie.

Foto: Svein Bæra, UD / NTB scanpix

– Var riktig å gjennomføre jobben

Holmås møter blant annet FNs økonomiske kommisjon for Latin-Amerika og Karibia og de regionale styresmaktene i forbindelse med toppmøter i hovedstaden Santiago.

Holmås sier at han vurderte om det var riktig å reise til Latin-Amerika midt oppi den dramatiske situasjonen etter at stefaren ble tatt som gissel i Algerie.

– Jeg har grått mine bitre tårer sammen med resten av familien før jeg bestemte meg for å reise. Jeg tenkte at det var riktig å gjennomføre jobben her oppe i sorgen, både fordi vi fikk beskjed fra politiet om at det kunne gå lang tid før identifisering kom på plass, og at det kunne gå lang tid før han kom hjem, sier utviklingsministeren til NTB.

Til NRK sier Holmås at han ønsker å fortsette reisen sin.

– Det er godt å også ha litt normalitet i hverdagen. Det å gjøre jobben min og arbeide for mer rettferdighet og en bedre verden, det mener både jeg og familien var riktig å gjøre.

– Jeg kommer hjem igjen når turen er over for å være sammen med familien og få gjennomført en fin seremoni og en fin minnestund, sier Holmås.

Da det ble kjent at Holmås stefar er identifisert blant de drepte, mottok han flere kondolanser og varme fra dem han er sammen med på møtet i Santiago.

– Jeg opplever at vi har fått en voldsom støtte fra Statoil og fra staten og fra hjelpeapparatet. Alle venner og bekjente har også fulgt med og bakket opp. Det er jeg veldig takknemlig for, sier han til NTB.

AKTUELT NÅ