Hopp til innhold

Hedrer sin døde soldatbror på frigjøringsdagen

Nato- og FN-veteranen Freddy Bolle hilser alle som deltok i annen verdenskrig og alle kvinner og menn som har reist ut i Norges tjeneste. Også broren Trond som ble drept av en veibombe i Afghanistan.

Freddy Bolle

Freddy Bolle bærer medaljene sine både 17. mai og i dag, på frigjøringsdagen.

Foto: Privat

– Jeg tar en skål for de som falt. Sender gode tanker til de som ble fysisk og psykisk skadet under krigen. Det er ingen tvil om at krig koster for mange, på mange måter, skriver Freddy Bolle på sine Facebook-side.

Bårene med soldatene fra Afghanistan inne

Trond Bolle, Andreas Eldjarn, Simen Tokle og Christian Lian ble drept i tjeneste i Afghanistan.

Foto: NRK

Det siste vet han kanskje mer om enn mange andre. Broren Trond ble drept i Afghanistan i 2010. En annen av de fire brødrene, Lasse, har fått diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD) og er ufør etter flere utenlandsopphold med Forsvaret.

Freddy Bolle mener det er viktig å markere dagen i dag.

Ønsker verneplikt for alle

– Vi lever i en urolig verden og det er viktig å heller ikke glemme invasjonsdagen 9. april, sier han til NRK.

Han mener det synd politikerne har bygget ned Forsvaret og mener de heller burde redusert andre budsjetter. Ikke bare fordi kuttene kan svekke forsvarsevnen, men også fordi det har hevet kravene til de som kommer inn.

Fire brødre

Fire brødre: Trond Bolle ved Korsnes Fort i 1989 (øverst t.v.) Lasse på rekruttskole i 1987 (øverst t.h.) Freddy Bolle i 1985 (nederst t.v.) og Svenn Erik på Setermoen 1983/84.

Foto: Privat

– Vi var fire brødre som fikk muligheten til og avtjene verneplikten i forsvarsgrenene Sjø, Hær og Luft. Verneplikt for alle er noe jeg brenner for, skriver Bolle.

Mellom oppdragene for Forsvaret har han i 24 år jobbet med barnevern. Han er opptatt av dem som nå ikke får muligheten til å avtjene militærtjeneste.

– Det er blitt så strengt. Hvis man har fått en liten bot for urinering på åpen gate, for eksempel, kommer man ikke inn. Forsvaret trenger ikke bare de flinkeste og de snilleste. De trenger også de jeg kaller «sjørøvere», sier han.

Freddy mener broren Trond var en «sjørøver» og legger ivrig til:

– Han var utforskende og søkende. Han likte seg ikke på skolen, men i Forsvaret klarte han seg bra. Der ble han sjef.

– Militærtjeneste er bra integrering

Han mener også militærtjenesten er samfunnsnyttig og bra med tanke på integrering.

– Tenk så kjent man blir når man ligger i telt sammen og sliter på tunge oppdrag sammen. Det bryter ned fordommer, sier han.

Hvis det var verneplikt for alle kvinner og menn ville Norge være bedre rustet til å forsvare seg, også ved en invasjon, mener han.

– Med skolering kan man bedre drive aktivt motstandsarbeid, sier veteranen.

Freddy Bolle

Når Freddy Bolle trenger å koble av drar han blant annet på fisketur.

Foto: Privat

Avreagerer i naturen

Freddy Bolle holder med jevne mellomrom foredrag der han forteller om egne erfaringer, både fra barnevern og fra risikofylte oppdrag i krig.

– Første gang jeg skrev stikkord til foredraget fikk jeg en kraftig reaksjon. Jeg kom i ulage og det gikk rundt for meg. Jeg merker det også hver gang jeg har snakket om disse tingene, at jeg drar fram ting jeg har prøvd å legge bak meg.

Han sier folk ofte blir litt stille når han snakker om hva de militære utenlandsoppdragene har kostet familien hans.

Selv har han ikke snakket med psykolog, men mener Forsvaret er blitt flinke til å følge opp.

– Jeg har funnet min måte. Jeg går i fjellet, jeg fisker og jeg trener, så jeg har funnet mitt rom hvor jeg kan være i fred.

Sier Freddy Bolle før han må av gårde. Han skal rekke to 8. mai-markeringer før dagen er omme.

AKTUELT NÅ