Har ingen flyktning-oversikt

Norske myndigheter har ingen oversikt over hvor mange ureturnerbare flyktninger som lever i Norge.

Flyktningen Kindi

- Jeg prøver å skaffe meg penger til å betale mat og husleie, sier flyktningen Kindi.

Foto: Janne Kjellberg / NRK

Det er stadig flere asylsøkere som er igjen i Norge etter endelig avslag fordi norske myndigheter ikke klarer å få sendt dem tilbake til hjemlandet med tvang.

Les mer: Ny sjanse for MUF-erne

Les mer: - Politikerne har sviktet MUF-erne

For de ureturnerbare flyktningene er svart arbeid eller salg av sex og narkotika eneste utvei for å overleve.

Lever illegalt i Norge

NRK har møtt Kindi, som ikke har noen papirer eller rettigheter. Offisielt finnes han ikke i det norske samfunnet.

Kindi har fått avslag på sin asylsøknad, men fordi landet han kommer fra ikke vil slippe ham inn igjen ved en tvangsretur har han endt opp med å leve illegalt i Norge.

- Jeg har bodd åtte år her i Norge. Jeg gjør ingenting kriminelt. Jeg prøver å skaffe meg penger til å betale mat og husleie. Det er veldig vanskelig, men sånn er livet, sier han.

Norske myndigheter har ingen tall på hvor mange ureturnerbare flyktninger som finnes i Norge. Men hvert år forsvinner flere hundre mennesker ut av asylsøkerstatistikken og ender opp med et illegalt liv der svart arbeid og kriminalitet er eneste utvei for å overleve.

- Må finne løsning

Nå må norske myndigheter ta tak i dette problemet, sier spesialrådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere Paula Tolonen.

- Vi må prøve å få finne en løsning for dem. Vi kan ikke ha folk her på ubestemt tid som ikke kan gjøre noe med livet sitt. Det er ikke bra verken for dem eller for det norske samfunnet.

Arbeids-og inkluderingsminister Dag Terje Andersen bekrefter at Norge ikke har noen oversikt over de ureturnerbare flyktningene.

- Når en ikke har oversikt over om de har dratt til andre land i for eksempel Europa, så er det fordi vi nå har fri grensepassering mellom de europeiske landene. Det er ingen kontroll på reise inn og ut av landene, sier han.

Du kan høre mer (om de uretunerbare flyktningene og deres hverdag) i Radiodokumentaren (”Rapport fra Skyggelandet”) kl. 10:00 på P2.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger