Hopp til innhold

- Politikerne har sviktet MUF-erne

Jus-professoren som slaktet UDI for å gi MUF-erne opphold mener politkerne har sviktet kurderne fra Nord-Irak.

Hans Petter Graver (og Bjarne Håkon Hansen)

Hans Petter Graver (t.v.) da han overleverte sin rapport om MUF-erne og UDI til daværende inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen (Ap).

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Jus-professor Hans Petter Graver står fast på at UDI gjorde feil, og handlet i strid med politiske signaler, da de ga omlag 200 kurdere opphold på humanitært grunnlag i 2006. Men juss er én sak, moral noe annet.

- Jeg synes at politkerne i denne saken ikke har tatt ansvar for denne gruppen på en ordentlig måte, sier Graver til NRK.

Han understreker at Graver-utvalget ikke så på hva som var riktig behandling av kurderne moralsk sett. Det ble gjort en juridisk vurdering av utlendingsdirektoratets håndtering av sakene:

- De vi så på var jo ikke om de skulle ha rett til å bli i landet, men om UDI den gang behandlet sakene etter forskriftene eller ikke, sier Graver om sitt eget arbeid.

- Innførte dårlige regler

I dag -tre år etter at han ledet rapporten som knuste UDI- sier Graver at daværende kommunalminister Erna solberg lagde en forskrift som slo urimelig ut for de kurderne som ikke var i jobb på det tidspunkt hun bestemte.

- Vi syntes jo at forskriften som ble laget kunne føre til urimelige utslag for enkeltpersoner på grunn av kravet om arbeid, forteller Graver.

Den kritikken ble oversett både av Solberg og av de rødgrønne som overtok.

Har ventet lenge

Hawre Mohammed Ali

Hawre Mohammed Ali

Foto: Nyhetsspiller / NRK

130 av kurderne som fikk opphold i 2006, har nå fått endelig avslag etter ti år i landet. En av dem er skredderen Hawre Mohammed Ali som like før jul måtte stenge butikken sin i Tromsø . Han står nå uten rettigheter i Norge.

- Vi blir behandlet helt umenneskelig, har Hawre Mohammed Ali fortalt NRK tidligere.

Les hans historie: Har levd i usikkerhet i ti år

Tidligere UDI-direktør Trygve Nordby, som satt igjen med hovedansvaret for den såkalte UDI-skandalen sa til NRK mandag at ingen gruppe er dårligere behandlet enn disse.

- Jeg synes det er en skam. Dette er mennesker som har vært her i landet i ti år. De er i en svært vanskelig livssituasjon, og norsk jus og norsk praksis i forhold til alle andre som har vært i en tilsvarende situasjon, er at da har de fått lov til å bli på humanitært grunnlag, sa Trygve Nordby til NRK.

Les også: Eks-UDI-direktør ut mot regjeringa

Nå får altså Nordby moralsk støtte fra mannen som knuste UDI i sin rapport for tre år siden. Graver mener i dag at kurderne må få bli:

- De har vært utsatt for så mye skiftende behandling over lang tid, og de er en liten gruppe som nå bør kunne forvente å få bli i Norge, sier jus-professor Hans Petter Graver.

AKTUELT NÅ