Hopp til innhold

Håper regjeringen kutter elavgift og moms på strøm

Strømprisen er på det høyeste så langt i år. I morgen skal det bli verre. Uføre Rune Andersen håper den nye regjeringen umiddelbart tar grep for å kutte folks strømregninger. Det lover regjeringen.

Uføre Rune Andersen er oppgitt over strømprisen

PRØVER Å SPARE STRØM: Rune Andersen liker ikke prisene han registrerer på strømmåleren om dagen.

– Her er det sparepærer overalt, sier Rune Andersen.

Han viser NRK rundt leiligheten sin i Kristiansand. Andersen er ufør og har lenge vært nøye med å bruke minst mulig strøm.

Nå er han bekymret over de svært høye strømprisene som rammer Sør-Norge.

Han og samboeren har senket innetemperaturen til 18 grader. De bruker stekeovnen så lite som mulig og dusjer annenhver dag, for å spare varmtvann.

– Jeg tror det er mange som sitter under tepper og fryser nå, sier Andersen.

Stadig nye prisrekorder

I dag ligger innkjøpsprisen per kilowattime på rundt 1,31 kroner i Oslo og 1,32 kroner i Kristiansand. Det er den høyeste strømprisen så langt i år.

I morgen blir det enda verre, med en snittpris på 1,43 kroner i Oslo, Bergen og Kristiansand. Det viser tall fra kraftbørsen NordPool. Det betyr rundt 2,40 kroner per kilowattime for kunder.

– Jeg synes det er helt hårreisende høyt. Jeg tenker på minstepensjonister, sier Andersen.

Regjeringen lover å gripe inn

Senterpartiet har drevet valgkamp på at de skal få ned strømprisene, nå sitter de i regjering. Rune Andersen håper myndigheten vil ta grep.

– OK, nå har vi fått ny regjering. Vedum har sagt at han skal gjøre noe med elavgiften, men det gjenstår å se. Jeg synes de burde fjerne momsen, blant annet, sier Andersen.

Trygve Slagsvold Vedum mottar nøkkelen til Finansministerens kontor

På torsdag overtok Trygve Slagsvold Vedum som Norges finansminister, og fikk nøkkelen til finansministeren kontor av avtroppende finansminister Jan Tore Sanner.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Finansminister og senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum sier til NRK at han håper å få gjort noe med strømprisene så fort som mulig.

– Hvis vi reduserer avgiftene på strøm, for det er noe man kan vedta i Stortinget sånn, sier Vedum og viser med en håndbevegelse hvor fort det kan gå.

Også olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) lover også tiltak for å gi folk lavere strømregning.

Marte Mjøs Persen

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen

Foto: Heiko Junge / NTB

– Vi skal se på elavgift, moms de virkemidler som er der, økning av bostøtte. Det er kortsiktige virkemidler.

Persen sier regjeringen også vil se på langsiktige virkemidler.

– Hvordan vi kan bedre forsyningssikkerheten i Norge. Jeg skjønner veldig godt at folk er bekymret for det er tøft å få en mye høyere regning enn forventet.

Senterpartiet har også drevet valgkamp på at de er mot strømkabler til Europa, som i perioder fører til økte strømpriser. Å gjøre noe med de store strukturene i strømmarkedet er likevel ikke så enkelt.

– Når det gjelder det å få opp økt produksjon, eventuelt en litt annen politikk på hvordan man bruker kablene, det tar lengre tid, innrømmer finansminister Vedum.

Frykter en kald høst

I disse dager får flere en strømregning for september som er tre ganger så høy som regningen deres var for samme måned i fjor.

Prisene er særlig høye mellom klokken 8 og 10 på formiddagen. Man bør derfor ikke lade elbil eller sette på tørketrommel i denne perioden.

– Det blir til at man sitter med TV på, ei stor sparepære og tykke klær. Det er ikke noe greit, sier Rune Andersen.

Under en stor en stor flanellsskjorte har han flere lag med gensere.

På sofaen ligger en tykk ullgenser klar om det skulle bli enda kaldere.

AKTUELT NÅ