Hopp til innhold

Reagerer sterkt på LO-vedtak om Israel-boikott

LO-kongressen vedtok å jobbe for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel. Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) sier en boikott vil virke mot sin hensikt.

Hans Fredrik Grøvan

MOT BOIKOTT: Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) mener en boikott av Israel også vil ramme mange palestinere.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Dette minner om den stempling og stigmatisering av jøder og Israel som vi kjenner fra historien, sier Grøvan til NRK.

Stortingsrepresentanten fra Kristelig Folkeparti er nestleder i «Israels Venner» på Stortinget, en gruppe stortingsrepresentanter som i hovedsak støtter Israel i konflikten i Midtøsten.

– En boikott vil virke mot sin hensikt, i hvert fall hvis man ønsker fred i Midtøsten, sier Grøvan.

Hvorfor vil det virke mot sin hensikt?

– Boikott vil bygge opp om hatet som jeg tror er veldig viktig å endre. Hvis vi ønsker å bidra til en ny framtid for palestinerne, er det viktig at en ikke iverksetter tiltak som styrker hat og uforsonlighet.

– Hvem sitt hat er det du snakker om da?

– Det er mye hat, både fra palestinsk side og det er også mye fordommer på israelsk side overfor palestinerne. Det å være med å isolere vil styrke hat og uforsonlighet slik at det blir vanskeligere å skape en fredssituasjon.

Mener boikott også vil ramme palestinere

Selv om Grøvan ofte å taler Israels sak i Midtøsten-konflikten, mener han det er forhold ved Israels behandling av palestinere på okkuperte områder det kan være verdt å kritisere.

– Det er klart, Israel er på ingen måte en perfekt stat og har absolutt forbedringspunkter. Samtidig er Israel et land som har et uavhengig rettsvesen, det er det eneste landet i Midtøsten med et demokratisk styresett, klare lover mot tortur og så videre.

Han mener en boikott av Israel vil ramme for bredt, blant annet gjennom å ramme mange palestinere.

– Det er svært mange palestinere som i dag jobber i israelske bedrifter, og derfor vil [en boikott] også ramme dem man ønsker å hjelpe.

Noe av den samme argumentasjonen brukte nyvalgt LO-leder Hans-Christian Gabrielsen da han advarte LO-kongressen mot å vedta å jobbe for boikott – uten at han klarte å overbevise flertallet i salen.

Heller ikke Arbeiderpartiet støtter generell boikott

Leder i Utenriks- og forsvarskomiteen Anniken Huitfeldt

MOT BOIKOTT: Anniken Huitfeldt (Ap) leder Utenriks – og Forsvarskomiteen på Stortinget.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

LO-vedtaket om å jobbe for en omfattende boikott av Israel møter liten gjenklang hos landets største parti. Leder av Utenriks– og Forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt fra Arbeiderpartiet, sier en slik boikott ikke er noe partiet ønsker.

– Jeg er uenig i det vedtaket. Volden må ta slutt, okkupasjonen må ta slutt og vi må arbeide for en tostatsløsning. Men en generell boikott mot Israel er ikke veien å gå, sier Huitfeldt til NRK.

Hun legger til at ingen av representantene på Arbeiderpartiets landsmøte i april fremmet noe liknende forslag.

– LO og Arbeiderpartiet er enige om mye, men ikke om alt. Vi er for handel med Israel, men mot å kjøpe varer produsert på okkupert land, sier Huitfeldt.

– Så det er helt utenkelig at det LO vedtok i dag skal bli norsk politikk?

– Det kommer ikke til å bli norsk politikk.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger