Hopp til innhold

Grande vil ha gratis barnehage og SFO

TROMSØ (NRK): Venstre-lederen vil i løpet av noen år at barnehage og SFO skal bli gratis for alle barn. Forslaget skal blant annet finansieres ved å avvikle en av KrFs hjertesaker.

Skei Grande

Trine Skei Grande taler til Venstres landsmøte i Tromsø.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

– Det er ingen, ingen, grunn til at foreldre til barn født etter 1. september skal ha dårligere rettigheter enn barn født før 1. september. Det er kun mangel på politikk som gjør det.

Trine Skei Grande brukte sin tale til landsmøte til å fortelle hvilke frihetskamper som fortsatt gjenstår.

For å forhindre at frihet ikke begrenses av hva slags lommebok eller bakgrunn du har, foreslår Venstre-lederen at alle barn skal få gratis barnehageplass.

– Barnehageprisene må være så lave at de ikke er et relevant argument om barn skal i barnehage eller ikke. Det kan være andre argumenter. Økonomi skal ikke være det.

Gravlegger kontantstøtten

Hun vil starte med de eldste barna slik at de blir best mulig forberedt til skolen. Men hun stopper ikke der. For også etter skoletid vil Skei Grande at tilbudet skal være gratis.

– I min bydel går 43 prosent av alle førsteklassingene på SFO på Vahl skole. På Tøyen skole går alle førsteklassingen på SFO. Samme bydel, samme utfordringer. Forskjellen er at Tøyen skole er med i en forsøksordning med gratis SFO.

Gratis SFO for alle etter skoletid koster anslagsvis 2,5 mrd. kroner.

– Halvparten av dette kan vi finansiere med å avvikle kontantstøtten, sier Skei Grande som taler sentrumskamerat KrF midt imot.

I sin tale til landsmøtet åpnet hun også for å legge bort sin kamp mot heldagsskolen med en lengre skoledag med mer fysisk aktivitet, lek og læring.

Verner el-bilfordeler

I tråd med landsmøtetemaet lanserte Skei Grande nye løsninger hun mener vil bidra til grønn vekst.

Hun forsikret også Venstre-velgere om at el-bilfordelene har kommet for å bli.

– Det er helt uaktuelt for Venstre å støtte noe forslag eller budsjett som innebærer at skattefordelene på el-biler reduseres i denne stortingsperioden. Det kan vi ikke ha på oss.

En landsmøtetale skal alltid inneholde en viss mengde selvskryt, og for Venstre-lederen var det særlig én seier hun var opptatt av å markere.

– Siden desember i fjor har 80 asylbarn som tidligere har fått avslag på oppholdstillatelse fått omgjort sine vedtak. Familier som Arbeiderpartiet vil sende ut, får bli. Takket være dere.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger