NRK Meny
Normal

Statoil og regjeringen vil gå gjennom hendelsen

Både konsernsjef Helge Lund i Statoil og statsminister Stoltenberg signaliserer allerede at det må gjøres en gjennomgang etter terrorangrepet i Algerie.

Etter allmøte Jens Stoltenberg, Ola Borten Moe og Helge Lund har hatt på Statoil sitt hovedkvarter mandag 21. januar, blir det holdt pressekonferanse.

DIREKTE 14.30: Pressekonferanse fra Statoils hovedkontor på Forus ved Stavanger. Både statsminister Stoltenberg og Statoils konsernsjef Helge Lund vil snakke.

Statsminister Jens Stoltenberg har mandag reist sammen med olje- og energiminister Ola Borten Moe til Stavanger.

Ved Statoils hovedkontor på Forus besøkte de beredskapssenteret til oljeselskapet som er dypt involvert i terrorangrepet og gisselaksjonen ved gassanlegget i In Amenas i Algerie.

Stoltenberg har også snakket til ansatte på et allmøte ved hovedkontoret.

Etter allmøtet møtte Stoltenberg og Helge Lund pressen. Da gjorde Helge Lund det klart at det vil bli satt i gang en gjennomgang.

Helge Lund på allmøte for Statoil-ansatte

Helge Lund på allmøte for Statoil-ansatte

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Vi vil ydmykt og åpent gå gjennom alle deler av denne forferdelige hendelsen. Det gjør vi for å forstå og lære, sier Lund på pressekonferansen.

Konsernsjefen forteller at han allerede har orientert styrelederen om at dette er noe det tas initiativ til. Lund forklarer at han som mange andre sitter med mange spørsmål, men at ikke alle vil bli besvart med en gang.

Lund: – Viktig for familiene

Derfor mener han en gjennomgang vil bli viktig.

– Det er viktig for de rammedes familier, og det er veldig viktig for Statoil og meg som leder, sa Lund.

Statoil-toppen forklarer at olje- og gasselskapet er til stede i svært mange land, og at man nå må ta med faren for terror. Samtidig vil han ikke la angrepet styre hvordan man driver den globale virksomheten.

Var man bekymret for sikkerheten før dette skjedde?
– Sikkerhet er prioritet nummer én i Statoil. Det gjelder uansett om anlegget er i Norge eller andre land. Vi ser da på alt fra det tekniske til samfunnsforhold, svarer Lund.

Helge Lund forklarte at situasjonen i Nord-Afrika den senere tiden selvfølgelig har vært noe man har tatt med i selskapets vurderinger rundt sikkerhet.

– Det er selvfølgelig naturlig for oss å gå gjennom alt etter dette, sier Lund.

Statoil-sjef Helge Lund og statsminister Jens Stoltenberg møtte media etter eit allmøte om situasjonen ved gassanlegget i Algerie måndag 21.januar.

VIDEO: Se opptak fra Statoils pressekonferanse om In Amenas mandag ettermiddag.

Stoltenberg: – Vi må ikke la oss presse

Statsminister Jens Stoltenberg snakket også om gjennomgang av sikkerhet og håndtering da han møtte pressen.

Jens Stoltenberg hos Statoil

Jens Stoltenberg hos Statoil

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Enhver slik hendelse vil kreve en gjennomgang. Jeg vil derfor allerede på onsdag orientere Stortinget, sa Stoltenberg.

Han signaliserte at regjeringen vil se på hvordan norske myndigheter har håndtert terrorangrepet.

Stoltenberg var likevel veldig klar både til Statoils ansatte og til pressen på at terroristene ikke må få vinne.

Stoltenberg til de ansatte: – Vi føler deres smerte og deler deres desperasjon

Statsministeren sa at man må ta det som har skjedd med seg videre, og at man må lære. Samtidig skal man ikke la terroren styre.

– Angrepet på gassanlegget i Algerie er et angrep på uskyldige mennesker. Samtidig er det også et angrep på helt normal økonomisk aktivitet. Det er den typen aktivitet som bringer verden fremover. Derfor må vi ikke la oss presse til at selskaper som Statoil trekker seg tilbake, sa Stoltenberg.

Stoltenberg formidlet medfølelse fra hele det norske folk til Statoil og selskapets ansatte. Samtidig skrøt statsministeren av Statoils håndtering.

– Jeg fikk se det gode arbeidet de gjør på beredskapssenteret her i Stavanger, og jeg fikk også koblet meg opp til deres ansatte som nå jobber i Algerie med hendelsen, sa han til presse som hadde møtt opp.

Statoil-sjef Helge Lund og statsminister Jens Stoltenberg svarer på spørsmål fra pressen om status etter terroren mot gassanlegget i In Amenas, Algerie forrige uke.

Spørsmålsrunde etter Statoils pressekonferanse.

Jobber fortsatt på spreng

Hverken Statoils konsernsjef Helge Lund eller statsminister Jens Stoltenberg hadde store nyheter om de norske savnede da de møtte pressen ved oljeselskapets hovedkontor.

Fem av Statoils ansatte er fortsatt savnet mandag ettermiddag, og i løpet av helga har både statsminister og utenriksminister uttrykt at alle må være forberedt på dårlige nyheter.

De fem savnede er:

  • Tore Bech – 58 år, bosted Bergen
  • Hans M. Bjone – 55 år, bosted Brandbu
  • Victor Sneberg – 56 år, bosted Sandnes
  • Thomas Snekkevik – 35 år, bosted Austrheim/Bergen
  • Alf Vik – 43 år, bosted Grimstad

– Mange hundre jobber nå for å finne informasjon. Fem av våre kolleger er fortsatt savnet. Vi må håpe, og vi gjør alt for å finne de. Samtidig er vi forberedt på at vi kan miste noen av våre beste kolleger, sa Helge Lund til pressen mandag ettermiddag.

Les også: Disse er savnet i Algerie

Mandag har Statoil kunngjort at de fra klokken 12 samme dag vil flagge på halv stang i ei uke ved alle sine bygg og anlegg.

Flagg på halv stang ved Statoils hovedkontor i Stavanger

Statoil flagger på halv stang, her ved hovedkontoret på Forus i Stavanger.

Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger