Spill bort, eller gi bort flaska

Med de nye panteautomatene til Tomra kan du nå både være med i spill-lotteri og samtidig donere bort panten til et godt formål.

pant

Generalsekretær i Norges Røde Kors, Trygve G. Nordby, pantet sine første Panto-flasker i en ICA-butikk i Oslo. Med flaskepanten som innsats kan man vinne opptil 2 millioner kroner og overskuddet går til Røde Kors.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

De nye panteautomatene til Tomra er utstyrt med en funksjon som gjør at du kan velge om du vil ha panten selv, eller spille den bort. Halvparten går til veldedighetsorganisasjoner.

Ifølg Tomra er det utviklet panteautomater som gjør det mulig for panteren å være med i et pengelotteri. Panteautomaten er utstyrt med en funksjon som gjør at du kan taste inn beløpet du ønsker å spille bort.

Halvparten av dette beløpet går til en veldedighetsorganisasjon, mens 50 prosent går til potten. Panteren kan stikke av med en total gevinst på 2 millioner kroner.

Finnes på lokalt basis

- I Norge er disse automatene mer synlig på lokalt basis. Mange butikker sponser deres lokale idrettslag, og har innført slike pantelotteri-automater i butikkene. Bedriftene som kjøper automater fra oss kan selv legge inn den funksjonaliteten de ønsker, sier Informasjondirektør ved Tomra Amund Skarholt.

Skarholt forteller at Ica på Nordstrand har en slik panteautomat i butikken, men også Olav Thon har innført en slik funksjon på deres Tomra panteautomater i et samarbeid med Røde Kors.

Ble godkjent

Les også: Bekymret for spilleautomater

1. juli 2007 innførte kultur- og kirkeminister Trond Giske verdens strengeste regler for automatspilling, men nå åpner de nye panteautomatene muligheten for spill. Disse er godkjent av kulturdepartementet.

Rune Timberlid ved Lotteri- og stiftelsestilsynet tror ikke dette blir et problem for spilleavhengige.

- I forhold til spilleatferden tror vi ikke dette er farlig. Vi tror ikke folk kommer til å ta med seg pant hver dag for å spille på panteautomatene, derfor blir hyppigheten lav, sier Timberlin.

Gi bort pengene

I 15 butikker rundt om i Østlandet finnes liknende panteautomater der panteren kan gi bort hele pantesummen, eller ta pengene selv. Det er Coop Norge som har plassert slike panteautomater i deres butikker. Prosjektet er en prøveordning som skal vare ut året. Hittil har Kreftforeningen fått 300 000 kroner i pant.

- Dette er blitt en suksess hos oss, og pengene går direkte uavkortet til Kreftforeningen, sier Terje Mosnesset ved Kreftforeningen i Norge.

Kreftforeningen har siden mai i fjor samarbeidet med Coop Norge. Etter at spilleautomatene i Norge ble borte, har dette vært en god innteksterstattning for foreningen.

- Hensikten med å sette ut automatene er å måle responsen hos kunden. Vi kommer til å evaluere inntektene, og hvis resultatet er bra kommer vi til å sette ut flere slike automater, sier kommunikasjonssjefi Coop Norge, Rune Guttenberg Hansen.

- Et samfunnsansvar

Coop Norge har nylig startet et nytt samarbeidsprosjekt med bistandsarbeid. Dette er et internasjonalt prosjekt som de ønsker å gjøre kjent blant nordmenn.Copp vil jobbe for en bærekraftig samfunnsutvikling.

Det er planlagt å sette ut 800 slike panteautomater i år der du kan sponse bistandsprosjektet.

- Vi i Coop Norge jobber mye med samfunnsansvar og ønsker derfor med disse automatene å gi noe tilbake til samfunnet, sier Rune Guttenberg Hansen.

Les også: Storordre til Tomra

I går kjøpte en tysk kunde 5000 slike panteautomater av Tomra. Anonyme kilder forteller at det er den tyske billigkjeden Lidl som står bak kjøpet.

Amund Skarholt ved Tomra har regnet ut at rundt 20 til 30 milliarder kroner pantes hvert år i Tyskland. Av disse vil derfor mye av pengene gå til donasjon.

Ny trend

- Etterspørselen for disse maskinene har tatt av det siste året og vært banebrytende, sier Skarholt.

På verdensbasis har Tomra 63.000 panteautomater, av disse er 10-15 prosent utstyrt med en knapp som gjør at du kan donere bort pantepenger til en veldedighetsorganisasjon.

I det siste halvåret i år fantes det 700-800 slike maskiner av totalt 3000 panteautomater i Norge.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger