Hopp til innhold

Garanterer tidsfrist for operasjon

Staten lover tidsfrist for operasjon for ungdommer som har medfødte misdannelser. Det er klart etter at NRK meldte at ungdom med leppe- og ganespalte kunne vente i opptil åtte år på operasjon, selv om operasjonen helst skal gjøres i tenårene.

Robin Kåss

– Alle som har jobbet i helsevesenet beklager at disse ungdommene har ventet så lenge, sier statssekretær Robin Kåss.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Dobbeltsidig spalte

To måneder gamle Sydney før hun får operert sin dobbeltsidige leppe- og ganespalte. Nå får hun tidsfrist-garati for de operasjonene hun trenger når hun blir ungdom.

Foto: Privat

– Slik kan vi ikke ha det, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Robin Kåss når NRK forteller at det i dag står over 300 barn i kø og de har ventet i flere år.

Hvert år blir rundt 120 barn født med leppe- ganespalte. Den medfødte misdannelsen krever en rekke kirurgiske inngrep, og i tenårene skal behandlingen avsluttes.

– Sykehusene har ikke hatt kontroll

– Denne saken viser at sykehusene ikke har hatt kontroll over situasjonen. Alle vi som jobber med helsevesenet burde beklage det. I dag gir Helseministeren Helsedirektoratet i oppdrag å samle helseekspertise og representanter for pasientene slik at de kan diskutere seg fram til fornuftige tidsfrister for denne pasientgruppen, sier statssekretæren.

Amalie Grindhaug

Amalie Grindhaug sier at mange ungdommer med spalte sliter med selvtilliten mens de står i operasjonskø.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Amalie Grindhaug er en av dem som har fortalt om lang ventetid. Hun ble født med dobbeltsidig leppespalte og enkeltsidig kjevespalte. I utgangspunktet ville 19-åringen flytte overkjeven sin noen millimeter fremover. Men hun valgte å droppe operasjonen etter å ha ventet i flere år.

– Jeg følte et større behov for å ligne på andre da jeg var 14 år, men nå har jeg godtatt at jeg ser ut som jeg gjør, sier hun.

– Historiene gjør inntrykk

– Det gjør inntrykk å høre om ungdommene som venter så lenge, sier statssekretær Robin Kåss. Han beklager at de har ventet så lenge og sier sykehusene nå må sørge for å følge opp denne pasientgruppen bedre.

Kåss sier at det kan bli aktuelt å bruke kapasitet i utlandet, hvis norske sykehus ikke klarer å operere ungdommene som har krav på det inne tidsfristen. Han minner også om at det er fritt sykehusvalg i Norge, slik at de kan velge å la seg operere ved at annet sykehus her i landet, hvis det ikke er kapasitet i deres distrikt.

– Men det som kanskje er litt spesielt i disse tilfellene er at kirurgene ønsker å følge opp barna over tid. Og det er nok ikke så fordelaktig å flytte barna fra sykehus til sykehus, men jeg har i alle fall tro på at vi kan løse situasjonen slik at den blir bedre enn det den er nå.

Helse- og omsorgsdepartementet avviser at økt kapasitet for rekonstruksjon av bryst etter brystkreft er en av årsakene til de lange ventelistene for leppekjeve-ganepasienter.

– Sykehusene har siden nyttår forberedt og planlagt for å øke kapasiteten innenfor rekonstruksjon av bryst etter brystkreft. I revidert nasjonalbudsjett for 2012 fulgte Regjeringen opp med 50 millioner kroner slik at kapasitetsøkningen ikke skulle fortrenge andre pasientgrupper med behov for plastikkirurgi, for eksempel leppe-kjeveganepasientene, skriver departementet i en pressemelding.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger