Hopp til innhold

Frykter massenedleggelse av kirker på Oslo Øst

Åtte av de ni kirkene som vurderes nedlagt i Oslo, ligger på østkanten. Ap-politiker og groruddøl Jan Bøhler frykter konsekvensene.

Ellingsrud kirke

Ellingsrud kirke på Oslo Øst skal bli hverdagskirke, men ingen vet helt sikkert hva det innebærer. Menigheten frykter å miste et viktig tilbud for lokalbefolkningen

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

– De lokale kirkene i Groruddalen og ellers i Oslo Øst betyr veldig mye for at befolkningen skal føle seg hjemme. På steder med store forandringer og flytting til og fra representerer kirken en stabilitet og et ankerfeste, mener Bøhler.

Jan Bøhler

KRITISK: Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jan Bøhler.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Som Vårt Land tidligere har omtalt, har Kirkelig fellesråd i Oslo foreslått å legge ned dagens drift ved ni kirker i hovedstaden. Mange definerer østkanten i Oslo som øst for Uelands gate. Etter denne definisjonen ligger åtte av kirkene på østkanten. Det får Bøler til å reagere.

– Det er mange med innvandrerbakgrunn som er religiøse. Det er mange kristne fra andre kirker enn Den norske kirke, og det er mange tolerante muslimer som setter stor pris på sin lokale kirke, mener Bøhler.

  • Se Debatten om de mange utfordringene kirken står overfor på NRK klokken 21.25 i kveld

«Hverdagskirke»

Ved inngangen til Ellingsrud kirke henger det et Pride-flagg. Kapellan Anette Dreyer sier kirken har lagt ned mye arbeid for å samle mennesker på tvers av tro, bakgrunn og seksuell legning. Kirken er en av to kirker som nå har fått beskjed om at de skal bli «hverdagskirke».

Annette Dreyer

BEKYMRET: Kapellan Anette Dreyer i Ellingsrud og Furuset menighet har jobbet for å gjøre kirken tilgjengelig for alle. Nå frykter hun at arbeidet kan gå tapt.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

– Vi vet ikke helt hva det betyr, men vi er redd for å miste det verdifulle arbeidet og den verdifulle kontakten vi har med mennesker som bor på Ellingsrud, sier hun til NRK.

Heller ikke Kirkelig fellesråd vet helt hva som skjer med kirken.

– Vi skal videreføre mye av det som skjer der i dag, men det er ulike tanker for hvordan dette skal struktureres. Det er den dialogen vi skal ha nå. Det er ikke definert hva dette skal være, det er en tankeprosess, forklarer kirkeverge Robert Wright.

De øvrige syv kirkene som ikke skal bli hverdagskirker, foreslår rådet å leie ut.

Kirker i Oslo

Utfordringer for kirken

Flertallet av Den norske kirkes medlemmer tror ikke på gud. Stadig færre blir døpt, konfirmeres og gifter seg i kirken. Likevel mener KrFs kirkepolitiske talsperson Geir Jørgen Bekkevold at mange fortsatt ønsker seg kirker i nærmiljøet. Han deler Bøhlers bekymring.

– Folkekirken står sterkt i Oslo og resten av landet. Bildet som skapes av en kirke nærmest i fritt fall, stemmer ikke. Folk har en tilknytning til kirken sin, mener han.

Bakgrunnen for at ni kirkebygg i Oslo nå kan få nytt innhold, er et ønske om å spare 10 millioner kroner.

Wright

ØKONOMI: Kirkeverge Robert Wright sier Den norske kirke ikke har råd til å drive som i dag.

Foto: NRK

– Den økonomiske rammen er for liten i forhold til den aktiviteten vi har i dag. Vi må sette oss ned og se hvordan vi kan få mest mulig kirke for pengene vi har, forklarer Wright.

Ellingsrud kirke

REDUSERT DRIFT: Ellingsrud kirke er en av kirkene som kan få redusert drift hvis forslaget blir vedtatt.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Han sier det fortsatt skal være aktivitet i kirkebyggene, og understreker at det ikke er store innvandrermiljøer på Oslo Øst som gjør at kirkene der skal få nytt innhold.

– Vi har en veldig annen struktur i øst enn i vest. Vest i Oslo er det veldig store menigheter med veldig stor aktivitet. Det er en strukturendring som har kommet over år. Det skal fortsatt være kirker bredt utover Oslo, sier han.

– Det er ikke en øst-vest-tankegang som ligger bak. Vi vil ha et godt kirkelig nærvær i Groruddalen, men vi må også se på hvordan vi skal møte de 70.000 som flytter inn på Hovin og Ensjø, forklarer Oslo-biskop Kari Veiteberg.

Direktesendt debattprogram med programleder Ingunn Solheim.

Se Debatten om kirkens fremtid på direkte her klokken 21.25.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger