Hopp til innhold

Frykter dødelig influensavirus

Fra neste uke kan årets influensaepidemi slå ut i Norge. I England er ti personer døde og flere lagt inn på sykehus med svineinfluensa. Nå kan samme virus komme hit.

Video Frykter dødelig influensavirus

Se video: Bli med ned i kjelleren til Folkehelseinstituttet, som forbereder seg på ny influensabølge.

Det britiske folkehelseinstituttet Health Protection Agency har varslet sine europeiske søsterinstitutter om en økning av tilfeller med alvorlig influensasykdom i England.

Lørdag meldte avisa The Independent at leger er sjokkerte etter at ti voksne personer er døde av svineinfluensaen.

Folkehelseinstituttet utelukker ikke at det er samme viruset, A(H1N1), som kommer hit.

Spent på type virus

Preben Aavitsland

Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.

Foto: NRK

Fra kjelleren på Folkehelseinstituttet startet de i høst utkjøringen av en halv million influensavaksiner. Disse vaksinene beskytter mot tre typer virus, også svineinfluensaen som rammet oss i fjor.

– Det kan komme en ny svineinfluensa til Norge, men så langt vet vi ikke hvilket virus som kommer, sier Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.

Men at influensaen er på vei, er sikkert. I England er man nå svært bekymret etter dødstallene. I tillegg er 16 personer innlagt på sykehus med sykdommen.

Anbefaler vaksinasjon

Det er ingen grunn til ikke å se alvorlig på det også her i Norge.

– I 2009 var det slik at de fleste som ble smittet fikk en veldig mild sykdom, men så var det noen få som ble alvorlig syke og døde. Slik vil det nok være igjen, sier Aavitsland.

Allerede neste uke kan sesongens influensaepidemi slå ut. Uansett hvilket influensavirus som kommer, er det enkelte som er mer utsatt enn andre.

– Vi minner folk i risikogruppene på at det ikke er for sent å vaksinere seg.

Følger nøye med

Bortsett fra et lite utbrudd av vanlig sesonginfluensa type B i Vestfold er det foreløpig påvist lite influensavirus i Norge i høst.

Det er få personer som oppsøker lege med influensalignende sykdom, skriver Folkehelseinstittutet på sine nettsider.

Denne uka regner Folkehelseinstituttet med med å få beskjed fra britiske kolleger om det har skjedd endringer i viruset slik at det gir alvorlig sykdom hos flere.

AKTUELT NÅ