Hopp til innhold

Frykter folk over 50 faller ut av arbeidslivet

Flere hundre tusen har blitt arbeidsledige i kjølvannet av koronakrisen. Statsminister Erna Solberg trekker frem to grupper som ekstra utsatte: de eldste og de yngste.

Illustrasjonsbilder: NAV

VOLDSOM VEKST: Arbeidsledigheten har skutt i været de siste ukene. Selv om de over 50 ikke er gruppen med høyest arbeidsledighet, så frykter Erna Solberg at mange her ikke vil komme tilbake til jobb igjen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det har vært en voldsom veksten i permitterte og arbeidsledige etter regjeringen innførte en rekke strenge tiltak for å begrense koronasmitten. Norge har gått fra å ha arbeidsledighet på historisk lave nivåer, til at 15,4 prosent av arbeidsstyrken er registrert som arbeidsledige.

– Det gjør veldig inntrykk at vi er i den største ledighetssituasjonen siden andre verdenskrig, sier statsminister Erna Solberg.

Tirsdag var 291.000 personer registrert som arbeidsledige hos Nav. I tillegg var 129.000 registrert som delvis arbeidsledige.

Arbeidsledighet Helt ledige i norge

127 288 total
3 319 nye
Graf fra 3. mars
Oppdatert 2. februar

– Vanskeligere å få jobb

Arbeidsledigheten er klart høyst for de mellom 20 og 24 år, med en ledighet på 16,7 prosent per 7. april, ifølge Navs tall.

Statsministeren sier hun er vel så redd for dem som er over 50 år, hvor ledigheten lå på 7,6 prosent for de mellom 50 og 60 og 7,6 prosent for de over 60.

– Hver eneste runde vi har hatt med stor arbeidsledighet har resultert i at noen ikke kommer tilbake til arbeidslivet igjen. Det har stort sett vært godt voksne som har pensjonert seg tidligere enn de selv kanskje har ønsket, sier Solberg.

Videre tiltak for å håndtere koronapandemien

BEKYMRET: Ved tidligere hopp i arbeidsledigheten har den eldre garde hatt størst problemer med å komme tilbake i arbeid. Det bekymrer statsminister Erna Solberg.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– God grunn til å bekymre seg

Det er god grunn til å være bekymret for eldre arbeidstakere som mister jobben på grunn av koronakrisen. Det sier Steinar Holden, som er leder på Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

– Det blir vanskeligere å få jobb dess eldre man er. Så det er god grunn til å bekymre seg for eldre arbeidstakere som mister jobben på grunn av koronakrisen. Særlig hvis dette blir langvarig.

Rapport fra sysselsettingsutvalgets ekspertgruppe.

DELER SYN: Økonomiprofessor Steinar Holden trekker frem de eldste og yngste som sårbare, når det kommer til mulighetene for å komme tilbake etter perioder med høy arbeidsledighet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Holden trekker også frem de yngste er sårbare for å ikke komme seg tilbake i arbeidslivet. Solberg sier at det er den gruppen som regjeringen skal jobbe hardest for å forhindre at de faller ut av arbeidsmarked.

– De unge har jeg stor tro på at vi skal ha gode tiltak på å tilbake og ut igjen i arbeidslivet, sier statsministeren.

– Men jeg tror at utfordringen kan bli at det blir litt for mange som tenker at «nå skal jeg pensjonere meg», og «vi trenger jo ikke alle hender fremover» og at flere voksne ender opp med å gå ut av arbeidslivet.

– Alvorlige konsekvenser

Holden var leder for ekspertutvalget som har sett på de økonomiske konsekvensene av tiltakene mot koronaviruset. Han sier det er som ventet at ledigheten øker dramatisk med de kraftige tiltakene som er gjort.

– Myndighetene har innført omfattende kompensasjonsordninger, men hvis tiltakene varer over lang tid vil det likevel få alvorlige konsekvenser for noen bedrifter og noen arbeidstakere.

Arbeidsledighetstallene inkluderer alle som har søkt om dagpenger på grunn av permitteringer. Det gir statsministeren håp.

– Det betyr at de forhåpentligvis kan komme tilbake til jobben. Men det er jo også avhengig av alle de andre tiltakene vi har gjort som koster mye penger av statsbudsjettet, og at markedene tar seg opp.

AKTUELT NÅ