Hopp til innhold

Frp vil ha folkeavstemning om kvoteflyktninger

Frp stemmer imot Stortingets Syria-avtale, men «fortsetter selvsagt i regjering». I stedet fremmer de et eget forslag om en nasjonal folkeavstemning til høsten.

Siv Jensen ønsker folkeavstemming om syriske flyktninger

– UDEMOKRATISK: Siv Jensen sier det vil være udemokratisk av de andre partiene å si nei til folkeavstemning.

I forbindelse med lokalvalget ønsker Frp at velgere skal svare på om de støtter stortingsflertallets ønske om å ta imot flere tusen kvoteflyktninger fra Syria.

Norge har ikke holdt en riksdekkende folkeavstemning siden EU-valget i 1994. Sjansen for at resten av partiene Stortinget går med på Frps forslag, er liten.

– Jeg vil finne det svært udemokratisk da, hvis de synes det er problematisk å lytte til hva innbyggerne i Norge mener om dette spørsmålet, sier partileder Siv Jensen etter Fremskrittspartiets gruppemøte onsdag ettermiddag.

Stemmer nei

I over to og en halv time diskuterte de hvordan de skal forholde seg til innholdet i Syria-avtalen.

På forhånd hadde enkelte tatt til orde for at landsstyret måtte kalles sammen for å si sin mening. Det blir det ingen ting av.

I stedet har Frp bestemt seg for å stemme mot hele avtalen som regjeringspartner Høyre har inngått med Ap, KrF, Venstre, Sp og Miljøpartiet de grønne.

– Frp vil så fremme et alternativ forslag i Stortinget, sa parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, da han møtte pressen etter møtet.

Frp har hele tiden sagt at de ønsker å bruke mer penger i nærområdet for å hjelpe flest mulig, og går mot stortingsflertallets avtale om å ta imot 8 000 syrere de neste tre årene.

Men om Frps alternative forslag vil inneholde mer penger enn de 1,5 milliardene avtalen lover til Syria neste år, vil ikke partileder og finansminister Siv Jensen svare på nå.

– Nå har stortingsgruppen akkurat fattet sitt overordnede vedtak. Detaljene i det blir kjent neste uke, sier hun.

Avviser regjeringskrise

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde sa før møtet at hans råd var at partiet trekker seg ut av regjering fordi de umulig kunne gjennomføre Syria-avtalen.

Nesvik avviser at regjeringsexit var tema på møtet.

– Vi fortsetter i selvsagt i regjering, dette har ingenting med det å gjøre. Frp vil fremme et alternativt forslag, vi har en annen tilnærming enn de andre.

– Ble det varslet et krav om et ekstraordinært landsstyremøte?

– Det var ingen forslag som var til votering knyttet til et ekstraordinært landsstyremøte. Det er en enstemmig gruppe som har falt ned på at dette var den beste løsningen, svarer Nesvik.

Også Tybring-Gjedde uttrykte glede over partivedtaket da han forlot dagens møte.

Valgkampsak

Fremskrittspartiets alternative forslag kommer til å bli nedstemt på Stortinget. Men initiativet blir likevel viktig i valgkampen.

– Vi vil drive valgkamp på denne saken. Vi skal snakke med velgerne våre som tross alt er det viktigste, og fortelle hvor uansvarlig dette er, sier nestleder Per Sandberg.

Per Sandberg

Frp-nestleder Per Sandberg stod med barnebarnet på armen da han snakket med pressen etter gruppemøtet.

Også Siv Jensen er tydelig på at motstanden mot å ta imot flere flyktninger vil prege Frps arbeid for å vinne velgere.

– Det er ingen tvil om at dette kommer til å bli et viktig spørsmål i den kommende kommunevalgkampen. Uansett hva Stortinget vedtar, så er det kommunene som får jobben med å bosette kvoteflyktningene, sier Jensen.

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ