Hopp til innhold

Frp til støttepartiene: – Useriøst å si nei til strengere asylpolitikk

Både Sverige og Danmark vedtar nå strengere asylpolitikk. Ifølge Frp er det bare et spørsmål om tid før også Norge strammer inn.

Mazyar Keshvari

- UTENKELIG: Mazyar Keshvari ser på Venstre-utspillet som useriøst.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Mange av de tingene som en del partier mener er helt utenkelige, vil de bli presset til å gå med på, sier Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari til NRK.

Asyl- og innvandringspolitikk har vært det ømmeste punktet i samarbeidet mellom støttepartiene KrF og Venstre og Høyre/Frp-regjeringen.

– Ikke i posisjon til å presse noen

André N. Skjelstad

TROR PÅ LØSNING: André N. Skjelstad håper på et bredt flyktningforlik på Stortinget.

Foto: Venstre

Den enorme økningen i antall asylsøkere til Norge gjør at spørsmålet igjen skaper splittelse. Både Frps statsråder og nestleder Per Sandberg varsler innstramminger. Men som NRK fortalte torsdag sier Venstre blankt nei til en strengere politikk på området.

– Jeg tar ikke det som et seriøst utspill. Utgiftene er reelle. De kan ikke si nei til innstramminger uten å si hvilke andre utgifter de vil kutte, og de kuttene må være store, sier Keshvari og viser til regnskapet som tyder på at flyktningene som forventes til Norge fram mot 2017 kan medføre langtidskostnader på over 750 milliarder kroner.

– Keshvari er i mindretall og er ikke i posisjon til å presse noen til noe som helst. Det handler om hva flertallet på Stortinget går med på. Jeg håper at vi kan få til et bredt flyktningeforlik både når det gjelder finansiering og tiltak, svarer Venstres innvandringpolitiske talsmann, André N. Skjelstad.

– Ved å gjøre integreringen bedre og raskere og å slippe asylsøkerne raskere ut på arbeidsmarkedet, vil utgiftene bli mindre. Det sier seg selv.

Naboland strammer inn

Sverige, som lenge har hatt en av den mest liberale asylpolitikken i Europa, varsler nå økt bruk av midlertidige oppholdstillatelser. I Danmark, der Dansk Folkeparti har en hånd på rattet, har de gått enda kraftigere til verks (se faktaboks):

NRK vet at regjeringen følger utviklingen i nabolandene nøye. Keshvari mener Norge, som Danmark, bør vurdere lavere ytelser og strengere regler for opphold og familiegjenforening.

– Alle de tiltakene må ses på. Men det er ikke tilstrekkelig. Det aller viktigste er å stoppe masseimmigrasjonen til Europa og til Norge.

Vil avvise flere

Frp-politikeren bruker ord som «umoralsk» for å beskrive det som skjer i Europa nå. Ifølge Keshvari blir det helt feil at land som Norge bruker store summer på å håndtere veksten i asylsøkere, samtidig som FNs Høykommissær for flyktninger har fått under halvparten av pengene de trenger til å hjelpe mennesker som har flyktet fra sine hjem i Syria.

– Ved å ta imot asylsøkere pådrar vi oss kostnader for flere milliarder kroner, og det det er ikke de som trenger pengene mest. Det er det verste.

Han har flere ganger tatt til orde for at dagens asylinstitutt må reformeres. I likhet med Sandberg tar Keshvari til orde for strengere grensekontroll. Han mener også alle flyktninger som beviselig har reist til Norge via andre, trygge land, må utvises.

AKTUELT NÅ