Frp-Leirstein: – Svært uklokt å avslutte politibevæpningen i Norge nå

Frps justispolitiske talsmann Ulf Leirstein mener terrorangrepene i Paris viser at det er feil å avvæpne politiet på tirsdag. Om så skjer, vil han ha omkamp om den permanente bevæpningen.

France Paris Attacks

BEREDSKAP: En fransk antiterror-politimann patruljerer utenfor Sacré-Cœur-basilikaen på Montmartre i Paris søndag.

Foto: Kamil Zihnioglu / Ap

Ulf Leirstein

VIL HA OMKAMP: Ulf Leirstein i Frp mener det blir feil at politiet igjen skal låse våpnene inn i bilen, etter terrorangrepet i Paris.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Halvannet døgn har gått siden væpnede terrorister slo til mot flere mål i Paris og tok livet av 129 personer. Terrorgruppa Den Islamske staten (IS) hevder å stå bak angrepet.

Noen timer tidligere fredag varslet Politidirektoratet (POD) her i Norge at den midlertidige bevæpningen av politiet, som har vart i nesten et år, skal avsluttes. Dette på grunn av den nedjusterte trusselvurderingen fra PST som kom i slutten av oktober.

Nå sier Frps justispolitiske talsmann at det vil være «svært uklokt» om POD står på sin vurdering, slik at norsk politi igjen må oppbevare pistoler innlåst i tjenestebilene.

– Når man kan gjøre det man har gjort i Paris, så er det ingen ting som tyder på at det er noen mindre fare for terroranslag i Vest-Europa, sier Leirstein til NRK.

Bevæpnet politikvinne med hendene inntil siden står utenfor Stortinget

AVSLUTTES: Tirsdag er det slutt på at politifolk spenner en pistol rundt låret når de går ut. Dermed vil nesten 6.000 politifolk gå tilbake til ordningen med framskutt lagring av våpen i bil.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

«Regner med» at POD snur

Lørdag opplyste statsminister Erna Solberg at regjeringen har bedt POD om en ny vurdering av tidspunktet for å avvæpne politiet. Kort tid etter opplyste imidlertid POD at de står på sin avgjørelse.

Mindre enn et døgn etter sier Leirstein at han forventer at POD igjen gjør en ny vurdering – og kommer til en annen konklusjon.

– Jeg regner med at de kommer med en beslutning om at man viderefører den midlertidige bevæpningen, og at det blir rådet til justisministeren, sier Leirstein.

Varsler omkamp i Stortinget

Leirstein sier han regner med Justisdepartementet – med sin partifelle Anders Anundsen i spissen – vil følge en eventuell anbefaling fra POD. I motsatt fall varsler Leirstein omkamp om den permanente bevæpningen av politiet, som for mindre enn ett år siden ble nedstemt på Stortinget.

Hvis Justisdepartementet likevel klarer å komme til en konklusjon om at det er en mindre terrorfare i dag enn det var for ett år siden, da mener jeg Stortinget må ta en debatt om nå skal innføre permanent bevæpning av norsk politi. Dette kan Frp gjøre ved å igjen fremme et forslag for Stortinget, sier Leirstein.

Han legger til at et slikt forslag kan fremmes i løpet av få dager, dersom det blir aktuelt.

– Hvis man nå ombestemmer seg igjen etter det som har skjedd, vil man ikke da gi etter for terrorhendelser?

– Dette er så grufulle hendelser, at hvis ikke denne typen hendelser får oss til å revurdere tidligere standpunkt, så skjønner jeg ikke hva som skal til for å gjøre det. Man er helt avhengig av å se hvordan verden har blitt, når man tar denne typen beslutninger.

Justdepartementet sier til NRK at justisminister Anders Anundsen ikke ønsker å kommentere dette nå.

Evakuerte blir fraktet bort fra Bataclan

TERROR: Evakuerte blir fraktet bort fra konsertlokalet Bataclan fredag kveld.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

SISTE NYTT

Siste meldinger