Hopp til innhold

Tvinges innendørs av luftforurensning

Nesten en halv million nordmenn sliter med helseplager på grunn av luftforurensning, anslår Astma- og allergiforbundet. Mange må holde seg innendørs store deler av vinteren.

Oslo forurensing

LOKK OVER HOVEDSTADEN: Dette oversiktsbildet over Oslo ble tatt i januar i fjor. Mye luftforurensning i storbyene er fortsatt et stort problem, men uten en tydelig løsning for fremtiden.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Som NRK forteller i kveld er luftforurensningen i norske storbyer så høy at kontrollorganet ESA truer med rettssak.

En av dem som vet hvordan forurenset luft kan ødelegge hverdagen, er astmasyke Anne Ombye fra Oslo. På kalde dager med tett skydekke må hun holde seg innendørs så mye hun kan for å unngå helseplager.

– På slike dager ligger forurensningen som et tjukt lokk under skylaget. Det gjør at jeg puster veldig tungt. Øyene renner, og det klør. Det er ikke noe behagelig i det hele tatt, sier hun til NRK.

– Farlig for alle

Ofte må Ombye tulle et tjukt skjerf over ansiktet på vei til trikken når hun skal på jobb. Noen dager er det så ille at hun tar taxi til jobben for å unngå å bli syk. Når det er mulig reiser hun til hjemstedet på landsbygda for å rømme unna den forurensede luften vinterstid.

– Jeg synes det har blitt verre de siste årene. Jeg merker det mer enn jeg gjorde før i tiden, sier hun.

Det «tjukke lokket» Ombye sikter til er et fenomen kalt inversjon. På kalde dager med lite vind blir luften liggende stille over byen, og konsentrasjonen av gasser og partikler i luften økter kraftig.

– Da gjelder det å holde seg innendørs mest mulig.

(Saken fortsetter under videoen)

Norge bryter EØS-avtalen fordi vi har for dårlig luftkvalitet. I storbyene er forurensinga for høy, og staten har ingen plan for å bedre situasjonen, slår overvåkingsorganet ESA fast. For minst 450.000 astmatikere er dette et stort problem.

SE VIDEO: Norge bryter EØS-avtalen fordi vi har for dårlig luftkvalitet. Astmatiker Anne Ombye sliter med de vanskelige luftforholdene.


Ombye har hatt astma hele livet, og har lederverv i Astma- og allergiforbundets avdeling i Oslo og Akershus. Men hun understreker at kampen for en renere byluft gagner alle.

– Vi som er allergikere og astmatikere er byens kanarifugler. Vi merker luftforurensningen først, men det er jo like ille for alle andre. Tenk på barna, for eksempel, som er enda nærmere bakken. Det er farlig for alle, sier Ombye.

Ifølge Astma- og allergiforbundet har cirka åtte prosent av voksne astma, mens forekomsten er høyere hos barn. Alvorlige allergiplager rammer om lag ti til 20 prosent av befolkningen.

Totalt regner de med at 500.000 nordmenn sliter med helseplager når forurensningen er på sitt verste.

Beregninger fra Nordisk råd viser at så mange som 9 000 personer i Norden årlig lider en for tidlig død som følge av dårlig luftkvalitet.

Skader vevet i lungene

Tross streng lovgivning overskrides grenseverdiene jevnlig i de største byene i landet. Ombye synes det er ille at Norge ennå ikke har oppfylt kravene i EØS-direktivet om renere luft.

– Det burde egentlig ikke gå an. Det er relativt enkle grep som kan gjøres, og dette har myndighetene visst om i årevis, sier hun.

– Hva er ditt drømmescenario for en renere luft?

– Jeg drømmer om mer kollektivtrafikk, slik at folk slipper å kjøre bil de stedene der forurensningen er som verst. Så bør man gjøre noe med dieselavgiftene slik at privatbilister ikke kjører diesel, sier Ombye.

Utslipp fra dieselbiler inneholder nitrogendioksid (NO2), som er særlig helseskadelig for astmatikere og andre utsatte grupper.

Når man puster inn NO2, trekker stoffet seg langt inn i lungene og skader vevet. I verste fall kan forurensningen fra dieselbiler forårsake bronkitt, økt hoste, mindre motstand mot infeksjoner og sterkere allergi.

Også «vanlig» svevestøv skaper helseproblemer for personer i risikogruppen.

AKTUELT NÅ