Hopp til innhold

Forsvarer: – Dette er grunnen til at han kalles «Onkel Skrue»

OSLO TINGRETT (NRK): Politiet har beslaglagt klokker og smykker verdt flere hundre tusen kroner i razziaer mot Imran Saber. Forsvarer Øystein Storrvik avviser at det ligger noe straffbart bak.

Beslag i Onkel Skrue-saken

DYRE KLOKKER: Flere luksus-armbåndsur, blant annet av merkene Rolex, Omega og Gucci er beslaglagt i ulike ransakinger med tilknytning til Imran Saber-saken.

Foto: Politiet / NRK

Øystein Storrvik

KONSTRUKSJON: Imran Sabers forsvarer Øystein Storrvik mener saken mot hans klient fremstår som en konstruksjon.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Til NRK sier Storrvik at hans klient forklarer at også de beslaglagte luksusgjenstandene er anskaffet med lovlige midler.

– Når man har drevet kjøp og salg av verdigjenstander hele livet, så er det gitt at man på visse tidspunkter er tilknyttet verdigjenstander. Dette er også noe av grunnen til at han fått tilnavnet «Onkel Skrue», et tilnavn de aller fleste vil forbinde med verdiskapning.

Tiltalt for heleri

I dag startet helerisaken mot Imran Saber (37) og to nære familiemedlemmer i Oslo tingrett.

Saber er tiltalt for å ha disponert midler til en verdi av minst 4,4 millioner kroner i perioden 1999 til og med 2008. Dette er penger politiet mener dette er utbytte fra straffbare handlinger.

Saber går også under kallenavnet «Skrue», og ble kjent som David Toskas «finansminister» i forbindelse med Nokas-ranet og Wonderboy-saken som strekker seg over ti år tilbake i tid. Saber er i sistnevnte sak domfelt for befatning med 4,3 millioner kroner fra Nokas-ranet som ble forsøkt investert i 100 kilo hasj.

Beslag i Saber-saken

SMYKKER: I tillegg til klokker, har det også blitt beslaglagt større mengder dyre smykker i forbindelse med etterforskningen av Imran Saber.

Foto: Politiet / NRK

Store verdier

Saber og de andre familiemedlemmene har vært under etterforskning siden 2004. Politiet har i løpet av etterforskningen beslaglagt nesten 13 millioner kroner som de mener stammer fra kriminell virksomhet, ifølge NTB.

Asmund Riegels

ORDKNAPP: Aktor Asmund Riegels ønsker ikke å kommentere beslagene i Saber-saken, og viser til den videre bevisførselen i saken.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

I forbindelse med saken har politiet gjort flere beslag av klokker og smykker som politiet knytter til Sabers overforbruk.

Blant klokkene som er beslaglagt er flere av merkene Rolex, Omega og Gucci, til en samlet verdi av flere hundre tusen kroner. Klokkene er beslaglagt i leiligheter tilknyttet Saber eller de tiltalte familiemedlemmene. En av Rolex-klokkene har ifølge politiet en nypris på 80.000 kroner.

Gjenstandene er funnet i boliger eller bankbokser disponert av de andre familiemedlemmene. NRK har tidligere meldt at politiet beslagla deler av Sabers kunstsamling i forbindelse med en annen straffesak, der også Frp-politikeren Henning Holstad er involvert.

Verdisaker i Saber-saken

BANKBOKSER: Mange av verdisakene fant politiet i bankbokser Saber eller de andre familiemedlemmene disponerte.

Foto: Politiet / NRK

Saber nekter straffskyld i begge sakene. Hans forsvarer Øystein Storrvik var mandag svært kritisk til påtalemyndighetens verdiberegninger:

– Man tar hele livet til en ung mann fra 16 til 30 år, og sier alt av overforbruk er kriminelle penger. Det vil si at lovlige penger som genererer inntekter tas til inntekt som overforbruk, sa Storrvik, og sa at hele tiltalen «framstår som en konstruksjon».

Tydelig irritert

Saber var flere ganger tydelig irritert under den første dagen av straffesaken mandag. I en pause kranglet Saber høylytt med aktor Asmund Riegels, og etter at retten ble hevet kom 37-åringen med flere utbrudd.

Dette fordi Saber mener flere av forholdene i tiltalen er behandlet strafferettslig tidligere.

Vesentlig i bevisbildet mot Saber er analyser av hans private forbruk, som politiet mener viser et klart overforbruk sett opp mot lovlige inntekter. I sin innledende prosedyre kalte aktor Riegels også anslaget på 4,4 millioner kroner konservativt, ifølge Dagbladet.

– Saber har levd minst som et gjennomsnittsmenneske, og ikke på minimumskostnader, sa Riegels i retten.

Sabers Porsche

DYR BIL: Politiet mener Imran Saber har levd over evne de siste ti årene.

Foto: Politiet / NRK

AKTUELT NÅ