Hopp til innhold

Første dødsfall av «syntetisk hasj»: FHI frykter flere overdoser

Obduksjonsrapporten bekrefter at Egil André Kvelstad Myhre (22) ble første dødsofferet for syntetisk cannabis i Norge. På grunn av større utbredelse frykter Folkehelseinstituttet flere overdoser.

St. Olavs Hospital og Ceciliebrua

22 år gamle Egil André Kvelstad Myhre døde på St. Olavs Hospital i Trondheim.

Foto: Tor Beisvåg

Det er ikke registrert dødsfall – ved overdose – av vanlig cannabis, fordi effekten avtar når du tar mye. Men det syntetiske pulverstoffet av cannabis er livsfarlig.

Liliana Bachs, spesialist i farmakologi ved Folkehelsehelseinstituttet

Liliana Bachs, spesialist i farmakologi ved Folkehelseinstituttet.

Foto: FHI

– Syntetiske cannabinoider har det slik at jo mer du tar jo større er effekten. Og du kan få kramper og risikoen er større for slag og hjerteinfarkt, sier fungerende divisjonsdirektør Liliana Bachs ved FHI, til NRK.

Ullevål sykehus melder at de får inn ungdommer med rusutløst psykose som er så ville at politiet må tilkalles. Enkelte må legges i kunstig koma i flere døgn før rusen går ut.

Bachs frykter flere dødsfall som følge av den kunstige cannabisen i Norge, slik Sverige og flere andre land har sett. Toll- og politibeslag av cannabis med svært høy styrkegrad skjer oftere, ifølge statistikken til politiet.

– Større er sjanse for dødsfall

– Desto mer slike stoffer er utbredt og tilgjengelig, jo større er sjansen for dødsfall. Vi monitorerer og har et veldig godt samarbeid med Tollvesenet og Kripos, for å følge med på beslagene som blir innført, sier divisjonsdirektøren.

Syntetisk cannabis

Den kunstige cannabisen er ikke større enn et oreganofrø.

Foto: NRK

Men det er nesten umulig å ha full kontroll på hva som er på markedet og styrken på det.

– Det finnes over 400 ulike typer og styrken varierer veldig. Derfor kan du ikke vite hva du bestiller. For noen er det nok med noen få korn for å oppnå rus, for noen andre er det en helt annen mengde.

Det var i påsken at 22 år gamle Egil André Kvelstad Myhre døde etter å ha brukt stoffet i Namsos. Mannen hadde vært på fest i Namsos natt til søndag 29. mars. Etter festen dro han hjem til leiligheten sin i Steinkjer, der han ble funnet bevisstløs ut på ettermiddagen. Ett døgn senere døde han på St. Olavs Hospital i Trondheim.

– Han var bare så uheldig

Moren, Sol Myhre, beskriver sønnen som en helt vanlig gutt. 22-åringen gledet seg til å starte på studier til høsten forteller hun til Trønder-Avisa.

– Det jeg blir så lei meg for, er at via avisene virker som om han hadde vært og kjøpt stoffet. Det har han ikke, det vet vi 100 prosent sikkert. Jeg tror ikke han har vært borti det før i det hele tatt. Han var bare så uheldig. Når han først prøvde så det ble utfallet fatalt, sier hun.

Obduksjonsrapporten ble klar denne uken, og der bekreftes sammenhengen med syntetisk cannabis, skriver Trønder-Avisa.

– Det er dessverre som forventet at vi ser dødsfall. Vi har hatt flere treff på syntetiske typer cannabinoider i forbindelse med dødsfall, men da er også andre narkotiske stoffer funnet og om dødsfallet har direkte med det cannabis er derfor ikke fastslått, sier Bachs.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ