Hopp til innhold

Follo-politiet reagerer på naboenes oppklaringstriksing

Politimesteren i Follo er frustrert over å måtte konkurrere mot distrikt som ikke følger spillereglene. Riksrevisjonen mener naboene Asker & Bærum har bedrevet omfattende triksing med oppklaringsprosenten.

Politiet i Follo reagerer på måten naboene i Asker og Bærum fører statistikk på. Reportasje fra Dagsrevyen, reporter Peter Svaar.

VIDEO: Follo-politiet er frustrerte fordi de mener de ulike politidistriktene praktiserer reglene forskjellig. Reporter Peter Svaar.

NRK meldte fredag at Riksrevisjonen reagerer på måten flere av politidistriktene under Oslo statsadvokatembeter fører oppklaringsstatistikk på.

Politimester i Follo, Arne Jørgen Olafsen, reagerer kraftig på nabodistriktet Asker og Bærums bruk av kode 022 - «ikke rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold» - for å henlegge saker.

Olafsen påpeker at konsekvensen blir store forskjeller i hvordan politidistriktene fremstår.

–Hadde Follo politidistrikt brukt den koden på samme måten som Asker og Bærum gjør det, hadde vår oppklaringsprosent vært åtte prosent høyere, sier Olafsen til NRK.

Per Engeseth

Riksrevisjonen har kontrollert oppklaringsstatistikken i seks politidistrikt og fant flere kritikkverdige forhold. Her ved ekspedisjonssjef Per Engeseth.

Foto: NRK

Koder annerledes - får andre resultater

Olafsen sier at det i utgangspunktet er enighet blant de syv politidistriktene som ligger under Oslo statsadvokatembeter om hvordan kodene skal brukes.

– Vi registrerer likevel at i Asker og Bærum bruker kodene annerledes, og dermed får helt andre resultater. Det er spesielt, og det oppleves som lite tilfredstillende at vi konkurrer på forskjellige måter, sier Olafsen.

Han presiserer samtidig at Follo er mest opptatt av å måle egne resultater, men mener det ikke er til å komme unna at man også ser til nabodistriktet Asker og Bærum.

Et distrikt Olafsen påpeker at er nærmest helt likt Follo når det gjelder innbyggertall og type kriminalitet som begås.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Riksrevisjonen har kontrollert oppklaringsstatistikken i seks politidistrikt og fant flere kritikkverdige forhold. Ved å føre statistikken på bestemte måter, kan politiet påvirke egen oppklaringsprosent i positiv retning.

Dagsrevyen 3.11.2012: Riksrevisjonen har kontrollert oppklaringsstatistikken i seks politidistrikt og fant flere kritikkverdige forhold. Ved å føre statistikken på bestemte måter, kan politiet påvirke egen oppklaringsprosent i positiv retning.

– Skal ikke tas med

Olafsen forklarer at kode 022 skal brukes på saker der det ikke er grunn til å tro at det dreier som et kriminelt forhold.

– Hvis vi mener det ikke er snakk om en forbrytelse, skal det heller tas med i statistikken, sier Olafsen.

NRK vet at tilfeller av sykkeltyveri der gjerningsmann er ukjent i Asker og Bærum har blitt registrert som kode 022 - i stedet for «tyveri med ukjent gjerningsmann».

– Jeg mener Follo følger de reglene som gjelder, er det grunn til å tro at det er noe kriminelt som har skjedd, må det registreres som det. Men jeg registrerer jo at Asker og Bærum har en annen praksis, sier Olafsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politi kode 022

Tall NRK har fått tilgang til viser at kode 022 i snitt brukes i rundt fire prosent av alle saker i de fem andre politidistriktene Riksrevisjonen har undersøkt. I Asker og Bærum brukes koden i rundt 20 prosent av sakene.

Foto: NRK

20 prosent

Tall NRK har fått innsyn viser at Asker og Bærum koder 1 av 3 vinningssaker og rundt 20 prosent av det totale antallet anmeldte forbrytelser med 022.

– Gjør dette at oppklaringsprosenten går kunstig i været?

– Det har betydelig påvirkning på oppklaringsprosenten, og det har betydelig påvirkning på saksbehandlingstid.

– Så på papiret vil politidistriktet se bedre ut?

– Ja, det er klart at hvis 20 prosent av sakene fjernes før de telles, så sier det seg selv at resultatene på alle områder vil bli vesentlig bedre.

Olafsen forklarer at det er viktig at statistikken ser bra ut, slik at man kan overholde målene som er satt av Justisdepartementet og Oslo statsadvokatembeter.

Astrid B. Borge

Konstituert politimester i Asker og Bærum politidistrikt, Astrid B. Borge, avviser at man har pyntet på tallene.

Foto: NRK

Avviser pynting

Asker og Bærum politidistrikt mener på sin side at 89 prosent av de 1300 sakene som har blitt kodet med 022 er riktig kodet. Dette tallet har man kommet til etter å ha gått gjennom sakene manuelt.

Konstituert politimester i Asker og Bærum politidistrikt, Astrid B. Borge, vil ikke la seg intervjue av NRK lørdag. Hun har tidligere avvist pynteing på tallene, men vedgår at Asker og Bærum kanskje er mer tilbøyelige enn andre til å kode saker som «ingen grunn til å etterforske forhold».

– I de tilfellene vi for eksempel får anmeldelser for en mobiltelefon som er borte, hvor anmelder sier at den like gjerne kan være tapt som stjålet, så har nok vi i noe større grad enn andre sagt at den er tapt, og at det dermed ikke er rimelig grunn til å undersøke om det er noe straffbart forhold, sa Borge til NRK fredag.

AKTUELT NÅ