Hopp til innhold

Flomvarselet er oppjustert for tre fylker

Norges vassdrags- og energidirektorat oppjusterer flomvarselet. Kraftig regn har ført til store skader flere steder på Sør- og Østlandet onsdag. Og det er mer regn i vente.

Skadeomfanget etter flommen har vært stort onsdag. Mer regn er i vente på Østlandet.

STORE ØDELEGGELSER: Skadeomfanget er stort etter flommen onsdag. Det har strømmet inn skademeldinger til forsikringsselskapene. Bildene av oversvømmelsene i denne videoen er filmet av Svein Bækkedal.

Erik Holmqvist, hydrolog ved Norges vassdrag- og energidirektorat

Erik Holmqvist, hydrolog ved Norges vassdrag- og energidirektorat

Foto: Magret Helland / NRK

– Regnet har avtatt noe noen timer i kveld, men det vil øke på med nedbør utover. Det tilsier mer nedbør enn vi antok først, sier Erik Holmqvist, hydrolog ved Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) til NRK.

Det kraftige regnværet på Østlandet onsdag har særlig gått utover sentrale deler av Telemark, Buskerud og Vestfold. Det er de samme områdene som får mer nedbør de neste timene, ifølge NVE.

Oransje nivå på flomvarselet

I tillegg til disse tre fylkene har NVE nå oppjustert flomvarselet til såkalt oransje nivå også i Oslo, Akershus og Oppland.

– Det har vært en situasjon med svært mye vannføring i mange vassdrag. Det har blant annet ført til situasjoner der folk har blitt evakuert. Veldig mange steder har vi vært oppe på oransje nivå på flomvarselet, sier Holmqvist.

Oransje nivå er det nest høyeste nivået.

Hydrologvaktene ved Norges Vassdrags og Energidirektorat fikk i kveld inn meldinger fra meteorologisk institutt om mer nedbør i vente. De har nå oppjustert til oransje nivå også i Oslo, Akershus og Oppland.

Norges vassdrag- og energidirektorat har oppjustert flomvarselet i Oslo, Akershus og Oppland.

Følger nøye med

– For at vi skal komme opp på rødt nivå skal det gå over nivået for 50-årsflom. Da blir det svært alvorlige situasjoner mange steder. Det gjelder særlig på steder i tilknytning til vassdrag.

NVE overvåker situasjonen kontinuerlig, og har tett kontakt med Meteorologisk institutt.

– Vi overvåker situasjonen nøye på ulike måter, og vurderer fortløpende om vi skal heve flomvarselet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT