Flere nordmenn vil brygge sitt eget øl

Folks interesse for øl har eksplodert de siste årene. Og det siste alle nå skal drive med er hjemmebrygging.

Folks interesse for øl har eksplodert de siste årene. Og det siste alle nå skal drive med er hjemmebrygging.

NETT-TV: Slik brygger du ditt eget øl.

Skal du i selskapeligheter i kveld, er det en sjanse for at ølboksene fra butikken er byttet ut med hjemmebrygg.

For stadig flere nordmenn har begynt å brygge sitt eget øl, selv om tradisjonen her til lands strekker seg flere tusen år tilbake. I middelalderen var norske bønder til og med pålagt å brygge øl av kongen.

I dag er det mer for hobby å regne, og både unge og gamle ølhunder lager sitt eget brygg på kjøkkenbenken hjemme.

Tar opp gamle kunster

Tor Otto Warmestad er fersk ølbrygger. I begynnelsen av desember startet han og sønnen sin egen hjemmeproduksjon av øl.

– Jeg har lagd litt vin og sånn før, rødvin, hvitvin og litt Vermut. Nå kommer det gamle utstyret til nytte igjen, sier han til NRK.

Da NRK møtte ham på hjemmebryggbutikken i Oslo før jul var han i gang med å kjøpe glassflasker, korker og sukkerbiter til sesongens produksjon.

Han har allerede laget én omgang som skulle være ferdig til jul.

– Nå står det hjemme og putrer. Så skal vi ha det på flaske i helga. Det blir spennende, sier Warmestad.

«Gjæren lager ølet»

Prosessen fram til ølet står på bordet kan grovt deles i tre: Mesking, koking og gjæring.

Mesking:

Først klargjøres det tørkede kornet, eller malten. I en stor gryte varmes vannet til mellom 60 og 70 grader og malten has oppi. I vannet skilles sukkeret ut i løpet av en time. Prosessen, kalles masking. Det som blir igjen når malten tas ut, kalles en vørter.

Koking:

Kokingen steriliserer vørteren og gir den en klar farge. Det er også nå man skal tilsette humlen. Ølets krydder. Det som gir ølet bitterhet og aroma. Helt mot slutten av prosessen puttes noen skiver ingefær og litt kanel i. Det er jo juleøl vi lager.

Gjæring:

Det sies at bryggeren lager vørteren, mens gjæren lager ølet.

Vørteren er tappet over i en gjæringsdunk. Så tilsettes gjæren, det som gir brygget alkohol. Det som gjør det til øl.

To uker på dunk og to uker på flaske senere er ølet klart til servering.

Det er lov å lage så mye øl man vil hjemme, men forbudt å selge det videre.

Lite utstyr

Og hvis man ønsker å prøve selv, trenger man ikke svi av alle pengene på dyrt utstyr.

– Det er fullt mulig å brygge øl hjemme. Og man trenger ikke så mye utstyr heller. En gammel hyttekjele, og noe å gjære i så er du i gang, sier Jostein Drange i Bryggselv.no til NRK

Også på Vinmonopolet opplever de økende interesse for øl hos kundene.
Spesielt nå rundt jul.

– De vil gjerne prøve nye forskjellige ting, og er nysgjerrige på hvordan det er laget, forklarer kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen til NRK.

SISTE NYTT

Siste meldinger