Hopp til innhold

Flere velger å kjøpe fødselshjelp

I dag uteksamineres landets første kull med fødselshjelpere, såkalte doulaer. – Et unødvendig tilbud for de fleste, sier Jordmorforeningen.

Fødsel
Foto: Scanpix

I fjor høst ble den første doula-skolen opprettet i Norge, og nå er det første kullet med såkalte fødselshjelpere og svangerskapsterapeuter ferdigutdannet.

Ordet doula stammer fra det gamle Hellas, og er opprinnelig en kvinnelig tjener som hjalp til under fødselen. Antallet gravide som velger å leie inn en slik fødselshjelper er nå økende.

Hør reportasje om doula-hjelp i Ukeslutt

Lærer pusteteknikk og tyngdekraft

Doula-student Eirin Selsvold, Silja Kaldhov og Christian Holth Hanssen

Doula-student Eirin Selsvold sammen med vordende foreldre Silja Kaldhov og Christian Holth Hanssen.

Foto: Frida Johansen

Prisen for en doula ligger på 3 - 4000 kroner og oppover. Det er vanlig å kjøpe en pakkeløsning til rundt 6000 kroner, som inkluderer kontinuerlig oppfølging før, under og etter fødsel.

Doula og kursleder Gry Aksnes sier at kvinnene lærer hvordan man møter fødselsriene på en optimal måte.

- De lærer å være avspent, ha en åpen og fri pust, lage lyd, og bruke tyngdekraften. De lærer en metode å møte riene på slik at det blir minst mulig smerte for henne og at riene får gjøre den jobben de skal – nemlig å åpne livmoren slik at barnet kan komme ut. Mannen lærer å støtte henne best mulig under fødselen ved å gi fødselsmassasje som kan virke både smerte- og riestimulerende.

- For mye smertelindring

Mamme Silja Kaldhol og pappa Christian Holt Hanssen valgte å benytte seg av en doula da de fikk lille Mattis.

- Jeg var veldig opptatt av fødselsopplevelsen, og gledet meg til fødselen.

- Tror du fødselen hadde gått like bra uten en doula?

- Det er vanskelig å si. Jeg tror for så vidt det hadde gått like bra, men det hadde kanskje blitt mer stress for Christian og jordmoren, sier Silja.

Doula Gry Aksnes

Doula Gry Aksnes: - Bare det å ha med seg en doula gjør gjerne at kvinnen ikke trenger noe kjemisk smertelindring.

Foto: Privat

Kursleder Gry Aksnes minner om at mange kvinner faktisk føder under en palme alene uten smertestillende. Hun mener altfor mange kvinner tar unødvendig smertestillende under fødsel:

- Bare det å ha med seg en doula gjør gjerne at kvinnen ikke trenger noe kjemisk smertelindring, men at det holder med berøring, massasje, lage lyder og ikke stivne i en stilling, sier Aksnes.

- Ingen betenkeligheter

Statssekretær i helse og omsorgsdepartementet, Ragnhild Mathisen, har i utgangspunktet ingen problemer med at doulaene inntar fødestuene.

- Så lenge en doula ikke har noe medisinsk ansvar, ikke gir noen medisinske råd, og hennes rolle er tydelig avgrenset i forhold til personalet på fødeavdelingen, så har vi ikke vi i helsemyndighetene noen prinsipielle betenkeligheter med at doulaen er med på fødestua under fødselen, sier hun.

- Når mange velger å bruke mange tusen kroner på doulaer – er det et signal om at svangerskapsoppfølgingen ikke er bra nok?

- Jeg vet ikke hva som er årsaken til at folk ønsker å ha med seg noen, men det er en gammel tradisjon i mange samfunn – også her i Norge – at man ønsker å ha med seg noen med erfaring som selv har født barn. Men fødetilbudet i Norge er godt, hevder hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Tilbudet er godt nok

Marit Heiberg

Marit Heiberg i Jordmorforeningen mener at det kun er spesielt interesserte som vil ha glede av doula.

Foto: Sverre Chr. Jarild.

Leder Marit Heiberg i Den norske jordmorforening sier at det er sjelden de opplever doualer på fødestuene, og hun mener at tilbudet er for de helt spesielt interesserte.

- Doulane leies gjerne inn av folk med spesielle og alternative ønsker rundt hvordan man skal føde, og for de fleste vil ikke dette passe i det hele tatt, sier hun.

Hun er redd for en utvikling hvor folk tror de er nødt til å kjøpe en slik tjeneste til flere tusen kroner for å føle seg ivaretatt under svangerskapet.

- Vi har fokus på å styrke fødselsomsorgen, og folk skal føle seg trygge på at de ikke trenger å betale for å få et godt tilbud fra det offentlige under svangerskap og fødsel, sier Heiberg, som samtidig understreker at dette ikke er svart/hvitt.

- Vi strekker oss langt i å la fødende ha dem med inn på fødestua. Og spesielt for innvandrerkvinner som er dårlige i norsk kan det nok være nyttig å ha med seg en doula fra sitt miljø, sier Heiberg.

Les også: Stadig flere leier inn fødselhjelp

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger