Kraftig økning av utlendinger i norske fengsler

På ti år har tallet på utenlandske fanger i norske fengsler tredoblet seg.

Det har blitt over tre ganger så mange utlendinger i norske fengsler de siste ti årene. Norge er det landet i Europa der tallet på utenlandske fanger har vokst kraftigst, sier forsker. Reporter: Nora Thorp Bjørnstad.

VIDEO: «Dima» er 25 år gammel og soner en dom for kredittkortsvindel i Norge. Han sier ryktene fortalte om et attraktivt marked for kriminalitet i Skandinavia.

I Oslo kretsfengsel møter NRK en 25 år gammel østeuropeisk mann. Han vil ikke si hvilket land han kommer fra, og ber om å bli kalt «Dima».

Han soner en dom i Norge for kredittkortsvindel. Årsaken til at han valgte å dra hit for å drive med kriminalitet var enkel:

– Det er et rikt land, sånn er det, sier «Dima» til NRK.

Han hadde hørt rykter om at Vest-Europa og spesielt Skandinavia var et attraktivt sted å skaffe seg penger på ulovlig vis. I hjemlandet ville han ikke gjort det samme:

– Mitt land er et fattig land hvor folk ikke har særlig mye ressurser, sier 25-åringen.

Øker mest

Norge er det landet i Europa der andelen utenlandske fanger har vokst kraftigst i perioden 2000-2010, viser tall fra Europarådet.

  • I år 2000 var 341 av totalt 2643 fanger her i landet utlendinger, en andel på 12,9 prosent.
  • I 2010 utgjorde utenlandske fanger 1129 av totalt 3636 innsatte, en andel på 31,1 prosent.

Det har altså vært en økning på 18,1 prosentpoeng det første tiåret av 2000-tallet.

Sammenligner vi oss med andre europeiske land, ligger Norge på toppen av statistikken når man se på økningen i prosentpoeng for andelen utenlandske innsatte.

Skylder på Schengen

Ragnar Kristoffersen

Forsker Ragnar Kristoffersen sier Schengen-utvidelsen er mye av årsaken til økningen.

Foto: NRK

Bak oss følger Østerrike som har hatt en økning på 16,1 prosentpoeng i tiårsperioden. I østerrikske fengsler er likevel den totale andelen utenlandske innsatte større med drøye 46 prosent.

Forsker ved Kriminalomsorgens utdanningssenter Ragnar Kristoffersen bekrefter tallene. Han kan også tidfeste når økningen eskalerte.

– Det så vi da åtte land gikk inni Schengen-samarbeidet i 2007. Dette må ha med fri bevegelighet og manglende pass- og grensekontroll å gjøre, sier Kristoffersen til NRK.

Han sier Norge er et attraktivt land for arbeidsmigranter, asylsøkere og for organiserte kriminelle.

– Det er det enkle svaret på det. Og med Schengen-samarbeidet er det fritt fram, sier han.

Må snakke engelsk på jobb

Maren Øvrebø

Fengselsbetjent Maren Øvrebø har opplevd utviklingen på nært hold.

Foto: Halldor Asvall / NRK

Maren Øvrebø er fengselsbetjent og tillitsvalgt ved Oslo kretsfengsel. Hun har fulgt utviklingen på nært hold.

– Da jeg startet for 10 år siden kunne jeg på en avdeling med 20 innsatte snakke norsk med 17 av dem og engelsk med resten. I dag er det motsatt, sier Øvrebø til NRK.

Egne fengsler

I forslaget til statsbudsjett for 2013 som ble lagt fram i går foreslår man å etablere et fengsel kun for utenlandske fanger.

Kongsvinger fengsel Vardåsen skal huse opptil 97 innsatte som etter endt soning skal returneres til hjemlandet.

– Utenlandske innsatte som skal utvises, skal ikke tilbakeføres til det norske samfunnet. De innsatte skal tilbys et innhold under straffegjennomføringen som er tilpasset denne gruppen, sa justisminister Grete Faremo mandag.

Norge har inngått bilaterale avtaler om soningsoverføring med Romania, Litauen og Latvia. Avtalene med Romania og Latvia er trådt i kraft, mens avtalen med Litauen forventes å tre i kraft i løpet av høsten 2012.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger