Onsdag ble det kjent at Skatteetaten har sendt vedtak om skattesmell til 38 politikere. Etaten mener de skulle ha skattet av fordelen av gratis pendlerbolig.
Blant disse har ti politikere fått vedtak om tilleggsskatt. Det er en straffeskatt som kan gis i tilfeller der manglende opplysninger har gitt skattemessige fordeler.
I tillegg må Stortinget og Statsministerens kontor (SMK) betale økt arbeidsgiveravgift. Førstnevnte er også ilagt straffeskatt.
På grunn av streng taushetsplikt, er detaljene i Skatteetatens vedtak ukjent for offentligheten. Dermed kan politikerne i teorien holde skattesaken skjult for velgerne og eget parti.
Det betyr at det er opp til hver enkelt politiker å bestemme hvorvidt de vil gjøre saken sin kjent.
Da Stortinget offentliggjorde det 116-siders lange brevet fra Skatteetaten, var titalls sider skjult for offentligheten:






Av det 116-siders lange dokumentet Skatteetaten har sendt til Stortinget, er store deler sladdet for offentligheten.
Listhaug: – Vær åpen og stå fram
Frp-leder Sylvi Listhaug mener imidlertid at alle politikere som har fått skattekrav mot seg bør stå fram.
– Både av hensyn til sine velgere, men også av hensyn til sine medrepresentanter, sier hun til NRK.
Så lenge de det gjelder ikke står fram, vil alle på Stortinget bli mistenkeliggjort, frykter hun.
– Kan tilliten til Stortinget gjenreises uten at disse politikerne er åpne?
– Jeg mener at vi uansett skal gjenreise tilliten. Men det vil gjøre det enklere dersom de som har fått et skattekrav er åpne om det, sier hun.
Listhaug sier hun ikke kjenner til hvor mange Frp-politikere som er berørt. Men understreker at oppfordringen om åpenhet også går til medlemmer i eget parti.
Støre: Opp til hver enkelt
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til NRK at det må være opp til hver enkelt å ta stilling til hvorvidt de vil stå fram med sine skattekrav.
– Hvorfor det? Det er jo offentlige penger?
– Ja, men jeg vil ikke ... Noen har gjort det. Det synes jeg er veldig greit. Men det kan også være noen private årsaker her som ikke jeg vil være altfor skråsikker i forhold til.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det må være opp til hver enkelt politiker selv å vurdere om de skal stå fram med skattekrav.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB– Men har ikke det offentlige krav på det?
– Jo ... Men nå er det i hvert fall klart hva skattemyndighetene mener. Også må Stortinget vurdere om de tar det til etterretning, eller om de ønsker å forfølge saken videre. Det er jo sånn det må være i rettsstaten, sier Støre.
Statsministeren understreker at det viktigste nå er å komme i mål med saken, og sikre at det ikke blir noen tvil rundt regelverket framover.
Høyre snur om åpenhet
Da sakene fortsatt var til behandling hos Skatteetaten, var Høyres nestleder Henrik Asheim tydelig om hva han mente overfor NRK:
– Når konklusjonen fra Skatteetaten er klar, mener jeg alle politikerne som har fått varsel bør vise åpenhet, sa han.
Men nå er det andre toner fra Høyre.
Høyres parlamentariske nestleder Trond Helleland.
Foto: Torstein Bøe / NTBI en e-post til NRK skriver partiets parlamentariske nestleder Trond Helleland at han har forståelse for at representanter gjør ulike vurderinger når det gjelder åpenhet.
– Etter mitt skjønn er dette saker mellom den enkelte stortingsrepresentant og Stortingets administrasjon på den ene siden og Skatteetaten på den andre siden. Ikke mellom Høyre og mediene, mener han.
Ap, Sp og SV: Opptil den enkelte
Også Arbeiderpartiets parlamentariske leder, Rigmor Aasrud, mener det må være opp til den enkelte politiker å avgjøre om man vil være åpen eller ikke.
– Åpenhet er bra. Men det må være opptil den enkelte om den vil offentliggjøre hele eller deler av sin sak, skriver hun i en SMS til NRK.
Marit Arnstad, parlamentarisk leder for Senterpartiet, legger seg på samme linje.
– Jeg mener at det bør være opp til den enkelte, sier hun.
Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad, sammen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
Foto: Ole Berg-Rusten / NTBTre SV-politikere har valgt å være åpen om sine skattekrav. Ifølge partiet er det ikke flere SV-ere på lista over politikere med skattekrav.
– Så er spørsmål om skatt et forhold mellom Skatteetaten og hver enkelt representant, og jeg ønsker ikke å uttale meg om hvordan andre håndterer disse sakene, sier partiets leder Audun Lysbakken.
Stortingets respons fortsatt uviss
Formelt er det presidentskapet som avgjør hvordan Stortinget som institusjon skal forholde seg til vedtaket fra Skatteetaten. Men først skal partienes parlamentariske ledere konsulteres.
Møtet vil finne sted førstkommende søndag klokken 20.
– Dette er et endelig vedtak fra Skatteetaten. Men jeg har nettopp fått det, så jeg har ikke fått tid til å se på detaljene, sa stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) til NRK onsdag etter at vedtaket ble kjent.
Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).
Foto: Terje Pedersen / NTBStortinget kan velge å klage inn vedtaket til Skatteklagenemnda. I så fall vil saken få en ny, uavhengig vurdering.