Flere norske soldater dør «hjemme» enn i strid

Flere norske soldater dør i tjeneste og under øvelse i Norge enn i utlandet. Men det er fortsatt ti ganger så farlig å være soldat i Afghanistan som i Norge.

ULYKKE: Bildet er tatt etter en ulykke hvor to soldater fra Telemarkbataljonen døde i 2006

ULYKKE: Bildet er tatt etter en stridsvogn-ulykke hvor to soldater fra Telemarksbataljonen døde under øvelsen Cold Response i Nordland i 2006. Flere soldater dør her hjemme, men det er farligere og være i Afghanistan hvor det er langt færre norske soldater.

Foto: Erik Veigård / NTB scanpix

21 år gamle Hågen Skattum mistet livet under en sprengningsulykke på Mauken skytefelt i Indre Troms den 27. oktober. Skattum var sersjant i sitt første år i Hæren, og ulykken skjedde under et sprengningskurs i nærheten av militærleiren Skjold.

Skattum er én av de 19 soldatene som har mistet livet her hjemme i perioden år 2000 og frem til i dag.

I samme tidsperiode har 18 soldater dødd eller blitt drept under risikofylte oppdrag i tjeneste, de fleste av dem i Afghanistan. Det viser nye tall NRK har fått innsyn i.

Ti ganger farligere i Afghanistan

Ettersom det er langt flere soldater som tjenestegjør hjemme enn i utlandet, har Forsvaret regnet på risikoen av å være soldat i konfliktområder kontra det å være i førstegangstjeneste i Norge.

Gjennomgangen viser at det er ti ganger mer risikofylt å tjenestegjøre i Afghanistan enn å være i førstegangstjeneste i Norge.

Avdelingsdirektør i Forsvarsstabens styringsavdeling og tidligere HMS-direktør i Forsvaret Eigil Gulliksen understreker at det er langt flere nordmenn i tjeneste i Norge enn i utlandet.

– Man nå skille mellom absolutte tall og relativ risiko. Det er mye større risiko for å dø i tjeneste i utlandet enn det er i Norge.

Er sikkerheten god nok under øvelser og i tjeneste her hjemme?

– Ja, vi mener det. Men vi jobber hele tiden med å bli bedre. Etter ulykker så setter vi ned kommisjoner som går gjennom hendelsesforløpet.

– Man ser etter hvor det er rom for forbedring. For eksempel har vi lært at det er dumt å la folk kjøre bil etter å ha vært våkne i et døgn eller flere dager, sier Gulliksen.

– Må trene på risiko

Men det er ikke risikofritt å være i tjeneste i Forsvaret, påpeker Gulliksen.

– Det er et dilemma, skal man trene på en måte som gjør at soldater har kampevne, så må man trene på risiko. Men man må være klar over hvilken risiko det er og jobbe alt vi kan for at det ikke skal skje noe galt.

Setter dere for unge og uerfarne mennesker i for stor risiko?

– Vi mener at vi har veldig gode systemer for å sikre at folk får den opplæringen de trenger. Men det er vanskelig å på forhånd tenke seg til absolutt alt som kan gå galt. Det treffer veldig tungt når det skjer ulykker, og vi er veldig opptatt av å lære av feilene som skjer. Vi får ikke risikoen helt ned til null, men vi vil ha den så lav som mulig, sier Gulliksen.

Utstyret gikk av før det skulle

Da sprengningsulykken på Skjold leir skjedde demonstrerte Ingeniørbataljonen tungt bærbart mineryddingsutstyr da ulykken skjedde. Forsvaret har stanset all bruk av utstyret inntil videre.

Tungt bærbart eksplosivt mineryddersystem – samme type som ble brukt under ulykken på Mauken

Tungt bærbart eksplosivt mineryddersystem – samme type som ble brukt under ulykken på Mauken skytefelt.

Foto: Forsvaret

– Det er åpenbart at mineryddingsutstyret gikk av før det skulle. Nå må undersøkelseskommisjon finne ut hva som skjedde, sier talsmann for Hæren, oberstløytnant Ole Johan Skogmo.

Forsvarets granskingskommisjon jobber med å få svar på hva som forårsaket ulykken. En rapport er ventet på nyåret.

Ikke byttet utstyr siden 90-tallet

Ifølge Forsvarsmateriell er ikke mineryddingssystemet byttet ut etter at det ble anskaffet på slutten av 90-tallet.

– Utstyret er ikke modifisert siden anskaffelsen. Systemene kontrolleres av Forsvarsmateriell etter en fastlagt syklus, dette kalles tilstandskontroll, opplyser Jannicke Hauan Strand i Forsvarsmateriell til NRK.

Ved Skjold leir flagges det på halv stang etter at Hågen Skattum, en 21 år gammel sersjant fra Voss,

SØRGER: Ved Skjold leir ble det flagget på halv stang etter at Hågen Skattum, en 21 år gammel sersjant fra Voss, døde som følge av en sprengningsulykke på Mauken skytefelt i Målselv i Indre Troms.

Foto: Øivind Baardsen/ Hæren / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger