Hopp til innhold

Flere kausjonerer for barna på boligmarkedet

En av tre som hjelper barna sine inn i boligmarkedet, gjør dette ved å stille opp som kausjonist. Men mange er ikke klar over den økonomiske risikoen de tar.

Boligkjøp

Flere kausjonerer for sine barn når de skal inn på boligmarkedet. Men mange angrer når de blir klar over hva de faktisk har gjort viser en undersøkelse.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

Andelen som stiller opp som kausjonister, har økt markert de siste årene i følge en undersøkelse fra Finans Norge og NOVA.

Men mange er ikke klar over risikoen, og ender opp med å angre. Det forteller kredittsjef i Sparebank 1 SMN, Endre Jo Reite.

Endre Jo Reite

- Det kan bli vanskelig å få lån til andre formål senere, sier Endre Jo Reite, kredittsjef i Sparebank 1 SMN.

Foto: Sparebanken SMN

– Vi har gjort en undersøkelse blant våre kunder og har funnet ut at cirka tre av ti angrer i etterkant og føler at de kanskje ikke var helt innforstått med det de gjorde, sier Reite.

Når foreldre stiller opp som kausjonister garanterer man både for at barna betaler renter og avdrag, samt at man stiller med tilleggsikkerhet typisk i form av pant i egen bolig eller hytte.

– Å kausjonere er som å ta opp et lån

Årsaken til at stadig flere trenger noen til å kausjonere for seg er de kraftig økte boligprisene og strengere krav til egenkapital.

Men når du kausjonerer, blir det som å ta opp et lån, påpeker Reite.

– Når du da senere kommer tilbake til banken for å ta opp et lån til andre formål kan det bli vanskelig å få lån til garasje, boligbytte eller andre ting du har planer om sier Reite.

Noen foreldre ender i tillegg opp med å måtte betale låneavdragene.

– Kan bli kime til konflikt

Å blande sammen barn og foreldres økonomi kan bli kime til konflikt, sier Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge:

Tom Staavi

- Man må tenke seg godt om før man stiller som kausjonist, sier Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge.

Foto: NRK

– Nå er det særlig viktig å tenke seg godt om, fordi boligprisene i Norge er på et veldig høyt nivå, og oljeprisen er på sitt laveste nivå på 11 år. De fleste forventer en ganske sterk økning i arbeidsledigheten, og det kan i sin tur påvirke boligmarkedet, sier Staavi.

Andelen som oppgir å ha stilt opp som kausjonist har økt markert fra 2012-14 til 2015, ifølge den nye undersøkelsen som TNS Gallup har gjort for Finans Norge og forskningsinstituttet NOVA.

Arbeidsledighet, samlivsbrudd og renteøkning vil som regel få alvorlige følger også for privatøkonomien.

Når framtida er så usikker som nå, mener Tom Staavi i Finans Norge man må være varsom:

– Risikoen i boligmarkedet har økt kraftig så vidt jeg kan forstå. Da betyr det at flere kan bli gjort ansvarlige for den kausjonen de går inn på, hvis de gjør det nå. Derfor må man tenke seg godt om, sier Staavi.

Den nye forskriften om forsvarlig boliglånspraksis slår fast at lånekunden i utgangspunktet må ha minst 15 prosent egenkapital.

Dette kravet kan oppfylles med tilleggsikkerhet i form av kausjon eller realkausjon.

AKTUELT NÅ