Hopp til innhold

Flere barn utvikler astma

På fire år har antall barn med astma økt med 20 prosent. I fjor fikk 35.000 barn utdelt medisiner mot sykdommen.

Video nsps_upload_2010_3_10_23_44_54_429.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: Flere og flere barn utvikler astma, og må bruke medisiner mot sykdommen. Forskere mener det skylder økt forurensning fra dieseldrevne biler. (KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE VIDEO).

Sykdommen skyldes en kombinasjon av gener, livsstil og miljø. Astma-og allergiforbundet mener spesielt miljøet har gått hardt ut over barna de siste årene.

– Går for tregt

For to år siden utarbeidet helse- og omsorgsdepartementet en plan for å forebygge utviklingen av astma.

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) mener arbeidet går altfor tregt, og at planen ikke er fulgt godt nok opp.

– Myndighetene må gjøre et mye større grep i forhold til utbygging av kollektivnettet i storbyene og på landsbasis, sier Martin Reiersen, pappaen til Sebastian, som er en av de 35.000 barna som må ta astmamedisiner.

For lufta er ikke alltid like ren, og det er et problem for de mange astmatikerne.

På nettsidene Luftkvalitet.info kan man hver dag se hvilke området som er mest forurenset, og dermed verst for de med astma.

Sjekk dagens luftkvalitet
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Geir Endregaard i Norges Astma- og allergiforbund forteller til NRK at det i flere perioder i vinter har vært rødt varsel for astmatikere i Oslo, og i flere av de andre store byene i Norge.

Geir Endregard

Geir Endregaard er generalsekretær i Norges Astma- og allergiforbund

– Skyldes biltrafikken

– Rødt står for svært dårlig luftkvalitet. Det er bekymringsverdig. Rødt varsel betyr at luften er helsefarlig. Det er så alvorlig at vi må regne med at nye personer utvikler sykdommer når vi har mange dager med så høye nivåer, sier Endregard.

På fire år har antallet barn som får medisiner mot astma økt med 20 prosent. Flere forskere mener dette kan skyldes biltrafikken.

– Jo nærmere barn bor store trafikkerte veier, jo mer blir lungefunksjonsutviklingen påvirket. Det kan sees i sammenheng særlig med dieselpartikler fra økt bruk av dieselbiler og dieselmotorer. Det er en stor bekymring for at dette kan påvirke luftveishelsen, sier Karin Lødrup Karlsen.

Karlsen har forsket på astma blant barn i flere år. Hun er bekymret for at det ikke gjøres nok for å redusere forurensningen.

– Vi må forsøke å begrense bruken av biltrafikk, fordi det angår barns helse, legger Karlsen til.

LES: Astmatikere vil gå rettens vei

– Tar problemene på alvor

Helsedirektoratet har har jobbet med å gjennomføre regjeringens strategiplan for å forebygge astma siden 2008.

Seniorrådgiver Anders Smidt mener de tar problematikken på alvor og at de er godt i gang med arbeidet, gjennom tiltak som blant annet faktahefter og koordineringsgrupper.

– Bergen var ille plaget under kuldeperioden i januar. Da fikk vi raskt på plass en forskrift for å regulere luftforurensningen i Bergen by, sier Smidt.

Men Martin Reiersen er ikke imponert over innsatsen

- Jeg skulle ønske de hadde gjort flere grep som hadde ført til at de kom a jour. Men det virker hele tiden som om de ligger ti år bak, sier Reiersen.

LES OGSÅ: Katter kan gi barn astma

LES OGSÅ: Kuldeastmaen er over oss

AKTUELT NÅ