Fire uker til i varetekt for Philip Manshaus

OSLO TINGRETT (NRK): Philip Manshaus mener både drapet og terroranslaget var noe han «måtte» gjøre. Nå blir han varetektsfengslet i fire nye uker med brev- og besøksforbud.

Philip Manshaus

Philip Manshaus møtte i grå dress i Oslo tingrett mandag.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Manshaus må tilbringe ytterligere fire uker i varetekt. Det står i kjennelsen etter dagens fengslingsmøte.

Politiet fikk ikke medhold i fire nye uker med isolasjon med én gang. Retten godkjenner kun to uker i første omgang.

Manshaus hadde på forhånd av fengslingsmøtet i dag samtykket til fotografering, og utførte en nazihilsen med høyre arm da han kom inn i rettssalen.

Forsvarer Unni Fries vil ikke kommentere nazihilsenen. Hun sier hun heller ikke ønsker at Manshaus skal kommunisere direkte med pressen.

– Han skal svare på spørsmål i retten. Han har også brev- og besøksforbud, og da vil det være helt feil å kommunisere med media. I retten er han villig til å kommentere noen konkrete ting som knytter seg til skyldspørsmålet, sier Fries til NRK.

Unni Fries

Forsvarer Unni Fries.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Ba om full isolasjon

Domstolen besluttet i dag at det i tillegg til isolasjon i to uker, blir brev- og besøksforbud og medieforbud, slik påtalemyndigheten ba om av hensyn til bevisforspillelsesfaren.

– Vi mener det ikke er nødvendig, det er ikke en tilstrekkelig konkret fare for at etterforskningen vil lide dersom han får se media, få besøk eller ha kontakt med andre, sa Fries før kjennelsen.

Manshaus ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud 12. august. Han fikk også 14 dager i fullstendig isolasjon.

Manshaus samtykker ikke til fire nye uker i varetekt, og har begjært seg løslatt.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier til NRK at de vil forholde seg til Manshaus' ønske om å forklare seg med pressen til stede når det blir aktuelt.

Phillip Manshaus

Philip Manshaus viste nazihilsen da han ankom retten i dag.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Vil ha media til stede

Manshaus nektet å svare på spørsmål fra pressen etter fengslingsmøtet, og ble sittende stille mellom forsvarerne sine.

Etter fengslingsmøtet, som ble holdt for lukkede dører, opplyste Fries at Manshaus påberoper seg nødverge.

– Han har forklart at slik han ser det var det noe han måtte gjøre, som var nødvendig og som han følte han hadde et ansvar for å gjøre. Han ser på det som en form for nødrettslig handling, sier Fries.

– Han har ikke utdypet det noe mer her i rettsmøtet. Han har sagt at han vil forklare seg mer om det, men det vil han gjøre når media er til stede, sier hun.

Manshaus har blitt avhørt to ganger tidligere, totalt åtte timer med forklaring.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at den siktede ble spurt om han ønsket å gjennomføre nye avhør med politiet, men sa nei til dette.

«Selv om siktede er avhørt, fremstår det som at siktede ikke er ferdig avhørt om helt sentrale temaer», heter det i kjennelsen.

Under fengslingsmøte vil politiet begjære fire nye uker i varetekt med brev- og besøksforbud for 22-åringen.

Under fengslingsmøtet vil politiet begjære fire nye uker i varetekt med brev- og besøksforbud for Philip Manshaus. Han har samtykket til å bli filmet.

Vil ikke la seg avhøre

Manshaus har erkjent å ha drept stesøsteren Johanne Ihle-Hansen (17), som ble bisatt fra Haslum krematorium i forrige uke. 22-åringen ble pågrepet i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum, der han begynte å skyte kort tid etter drapet.

Manshaus har vært gjennom to avhør, men har ikke ønsket å forklare seg siden 18. august.

Han har imidlertid sagt ja til en fullstendig judisiell observasjon for å kartlegge tilregneligheten hans.

Forsvarer Unni Fries har bekreftet at Manshaus vil snakke med de sakkyndige som blir oppnevnt. Samtalene vil finne sted på Ila fengsel og forvaringsanstalt, der han sitter varetektsfengslet.

Kraby opplyser at de sakkyndige er i gang med arbeidet sitt, og at de hadde en samtale lørdag.

SISTE NYTT

Siste meldinger