Hopp til innhold

FHI: Venter inntil 50.000 daglige smittede i vinterbølgen

Omikronvarianten gir langt mindre sannsynlighet for sykehusinnleggelse, men svært mange nordmenn vil bli smittet de nærmeste månedene, mener FHI.

Camilla Stoltenberg FHI

VINTERBØLGE: Flere hundre tusen nordmenn vil bli smittet i vinter, men omikron er bare en tredel så alvorlig som deltavarianten, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Det kommer fram i en ny risikovurdering fra Folkehelseinstituttet.

Rapporten er med i beslutningsgrunnlaget når regjeringen skal ta stilling til om smitteverntiltakene skal videreføres fra i morgen av.

Noen av hovedpunktene i FHIs risikovurdering er at:

  • Omikron sprer seg langt raskere enn deltavarianten
  • Omikron gir betydelig mindre risiko for alvorlig sykdom – spesielt hos vaksinerte
  • FHI forventer en betydelig vinterbølge i januar til mars hvor mange hundre tusen nordmenn kommer til å bli smittet.
  • Det vil kreve svært sterke kontaktreduserende tiltak å slå ned vinterbølgen.
  • Bølgen kan vokse igjen så snart tiltakene fjernes.
  • Omikronvarianten gir svært lite alvorlig sykdom for barn.

Folkehelseinstituttet anslår at vi i denne bølgen vil se inntil 50.000 nye smittetilfeller per dag og at mindre enn 5 prosent av befolkningen vil være smittet samtidig.

– En helt annen situasjon

– Vi forventer en betydelig bølge av smittede de neste ukene og regner med at vi vil nå toppen i månedsskiftet januar/februar, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til NRK.

Stoltenberg sier de nå tror omikron smitter dobbelt så lett som deltavarianten, men at den trolig bare er en tredel så alvorlig som forgjengeren.

– Det er en positiv nyhet og en helt annen situasjon enn vi har vært i tidligere, sier Stoltenberg.

I tillegg anslår de færre enn 200 nye sykehusinnleggelser daglig og færre enn 150 personer av gangen på respiratorbehandling.

FHI understreker at det er stor usikkerhet knyttet til beregningene.

– Umulig å stoppe bølgen

Videre skriver FHI at det er umulig å stanse vinterbølgen, men at man kan bremse den med minst mulig inngripende tiltak.

«Da vil flere med lav risiko bli smittet i vinter i stedet for å bli smittet senere. Dermed oppnår de økt robusthet mot alvorlig sykdom for framtida.»

En vinterbølge kan gi økt sykefravær i samfunnet og økt belastning på helsetjenestene, men for folk flest kan konsekvensene være at man blir smittet tidligere enn man ellers hadde blitt, men at man har mindre risiko for å bli alvorlig syk.

90 prosent dominans

Omikron-varianten er nå i stor grad dominerende her til lands.

Til NRK i morges anslo avdelingsdirektør Line Vold ved FHI at man nå finner varianten i over 90 prosent av prøvene som analyseres.

Av den grunn har FHI sendt ut en anbefaling til helseforetakene om å trappe ned eller slutte helt med screening av positive koronatester for omikron, de stedene der varianten opptrer i mer enn 90 prosent av prøvene.

Onsdag ble det satt ny smitterekord her til lands med 9622 nye tilfeller.

Ifølge FHIs siste ukerapport er 32 prosent av pasientene som er innlagt med covid-19 som hovedårsak smittet av omikron-varianten.

FHI anslår at risikoen for sykehusinnleggelse som følge av omikron er 69 prosent lavere enn om man er smittet av deltavarianten.

Regjeringen med pressekonferanse torsdag

Innen fredag denne uken skal tiltakene som ble innført 13. desember evalueres og eventuelt justeres.

Regjeringen har innkalt til pressekonferanse torsdag klokka 19.

I snart én måned har det vært full skjenkestopp i hele landet og gult nivå i barnehager og barne- og ungdomsskolen. I videregående har det vært rødt nivå.

Regjeringen har også innført antallsbegrensninger på arrangementer og samlinger på offentlig sted.

I risikovurderingen påpeker FHI at det fremover kan bli vanskeligere å få folk til å etterleve smitteverntiltak.

«Den akutte trusselen mot egen helse oppleves med rette som mindre nå. Det kan være vanskeligere å få befolkningen med på en smitteverndugnad»

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger