Hopp til innhold

Faiza-saken utsatt igjen

Rettssaken mot de to mennene som er tiltalt for drapet på Faiza Ashraf er utsatt til onsdag, opplyser Asker og Bærum tingrett.

Stedet der Faiza ble funnet

Faiza Ashraf ble funnet drept i Asker i februar i fjor.

Foto: David Krekling/Privat / NRK

Rettssaken skulle opprinnelig ha startet mandag, men ble først utsatt til tirsdag fordi den drapstiltalte 26-åringen er syk.

Nå er oppstartsdatoen skjøvet til onsdag på bakgrunn av en fremlagt legeerklæring, opplyser tingretten.

Den tiltalte 26-åringen har i lengre tid slitt med en nyresykdom, og ifølge VG nektet han blant annet å ta medisiner i begynnelsen av varetektstiden. Sykdomsforfallet skal skyldes en infeksjon i forbindelse med en nyretransplantasjon.

Ifølge 26-åringens forsvarer, Frode Sulland, er det legene som må avgjøre om mannen er frisk nok til å stille i retten.

– Vi håper at det ikke blir en langvarig utsettelse. Men det er en ustabil situasjon som vi må få nærmere kontroll på, sa Sulland til Budstikka.no søndag.

Sulland har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar mandag.

Nekter straffskyld

26-åringen er sammen med en 29 år gammel norskpakistaner tiltalt for overlagt drap og bortføring, og 26-åringen har innrømmet drapet på Faiza Ashraf, men hevder det var et uhell .

Begge de tiltalte nekter straffskyld etter tiltalen, men erkjenner bortføringen .

29-åringen er tiltalt for å ha bestilt bortføringen og drapet, men hans forsvarer, John Christian Elden, sier hans klient avviser å ha bestilt en drapshandling.

– Han har aldri bestilt eller oppfattet noe som skulle være en drapshandling. Han har imidlertid erkjent ansvar for frihetsberøvelse, altså kidnapping, og vil forklare seg nærmere om det i rettssalen. Kortversjonen er vel at det har med forsmådd kjærlighet å gjøre, sa Elden til NRK søndag.

Påtalemyndigheten mener det dreier seg om et bestillingsdrap, og hevder 29-åringen ga 26-åringen 5000 kroner til å kjøpe utstyr og vansire Ashraf.

Les: Tilbudt penger for syreangrep
Les: – Drepte Faiza for å stryke gjeld

Video Nekter for at han drepte Faiza Ashraf med vilje

VIDEO: Nekter for å ha drept Faiza Ashraf med vilje.

Skal spille av nødsamtalene

Søndag kveld ble det også klart at de to tiltalte får høre nødanropene fra Faiza Ashraf.

Hun ringte politiet fra bagasjerommet på bilen hun ble bortført i, og i to samtaler får de tiltalte høre hennes bønn om hjelp og beskrivelsen av de hun mente sto bak.

Harald Stabell

Harald Stabell er Ashraf-familiens bistandsadvokat.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Familiens bistandsadvokat, Harald Stabell, sier til NTB at familien ikke har tatt standpunkt til om de vil være tilstede når opptaket spilles av i retten.

– Det er klart at det blir tungt å gjennomleve disse dramatiske dagene i februar i fjor og å rippe opp igjen hele saken, sier Stabell til NTB.

Flere i familien hennes har aldri hørt Faizas nødanrop til politiet, men det er planlagt at minst ett familiemedlem skal være tilstede i retten hver dag.

Les også: Faizas bror refser krimjournalister og politietterforskere

Aktoratet har også kalt inn drøyt 30 vitner, blant dem åstedsvitner og venner av Faiza. I tillegg kommer polititjenestemennenes forklaring.

Les: Slik var etterforskningen

Det er satt av fem uker til hovedforhandlingene i Asker og Bærum tingrett.

AKTUELT NÅ